Srbija u gasnom prstenu Balkana

Srbija bi trebalo da bude gasni prsten zapadnog Balkana koji će uspešno da obezbedi potpuno snabdevanje gasom u regionu, kaže ministar energetike Petar Škundrić

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.04.2010.

16:51

Default images

On je tokom posete Energetskoj zajednici (EZ) u Beču rekao da je „Srbija videla svoju šansu da uđe preko energetike odmah u EU kroz punopravno članstvo u EZ, kao i da rešava najkrupnija i najvažniija pitanja energetike, kao što su problemi stabilnog snabdevanja odredjenim energetima, poput gasa, ili prenos električne energije, odnosno naftne industrije".

Škundrić je ocenio da postoji veliko razumevanje unutar EZ za probleme sa kojima se susreće Srbija i region, kao i da postoji veliko raspoloženje da se zajedno rešavaju sva pitanja u cilju povećanja energetske efikasnosti i stabilnosti snabdevanja.

„Razgovarali smo o svakom sektoru posebno. Ako razmatramo gasni sektor možemo videti koliko je važan nacionalni program gasifikacije koji uključuje izradu interkonekcija sa susedima, što će omogućiti diversifikaciju dobrog snabdevanja gasom svih zemalja u regionu, naglasio je srpski ministar.

Slična situacija je oko prenosa električne energije. Razgovarali smo o tome i izgradnji novih kapaciteta, putevima restruktuiranja, prenosa električne energije, i posebno oblasti obnovljive ili čiste energije, za koje su zainteresovane EZ, EU i mi koji raspolažemo tim potencijalima, istakao je on.

Kada je reč o panevropskom naftovodu, Škundrić je rekao da je to jedan od projekata za koji je zainteresovana EZ. On je dodao da poseban interes za taj projekat imaju Srbija i Rumunija, izrazivši nadu da će i ostale učesnice u projektu iskazati aktivniji odnos prema njemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: