Dinkić: I autobusi “staro za novo“

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da se s predstavnicima kompanija za reciklažu razmatra uvodjenju zamene starih autobusa za nove, uz popust od 30 odsto.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.04.2010.

14:19

Default images

„Uredba kojom dajemo popust za kupovinu domaćih autobusa ostaće i dalje na snazi, a razmišljamo, zajedno s reciklerima, da damo i popust od 30 odsto za zamenu autobusa starijih od 10 godina za nove, ali da budu domaće proizvodnja“, rekao je on.

Dinkić je kazao da bi bilo dobro da se omogući zamena starih za nove autobuse domaće proizvodnje jer će to uposliti srpske radnika i stvoriti uslove da polako rastu i plate u toj grani.

Potpredsednik Vlade Srbije je istakao da će vlada nastaviti da podržava automobilsku industriju kao jednu od najperspektivnijih privrednih grana.

On je, prilikom obilaska novosadske fabrike autobusa Neobus, podsetio da je Ministarstvo ekonomije kreditom Fonda za razvoj od 2,6 miliona evra podržalo program Neobusa za proizvodnju po 150 autobusa godišnje tokom tri godine, dogovoren sa holandskom kompanijom VDL. "Podržali smo Neobus zato što su ljudi dobili siguran posao, sigurne plate i zato što je otvoren prostor da 70 novih radnika dobije posao", kazao je Dinkić i dodao da je sada u Neobusu zaposleno 220 ljudi, a u toku je prijem novih 40 radnika.

Neobus je prošle godine potpisao ugovor o proizvodnji ukupno 450 autobusa sa holandskim proizvođačem autobusa VDL-om, a autobusi će se izvoziti u Francusku, Italiju i Nemačku. "Izvoz ukupno 450 autobusa u naredne tri godine, vredan 25 miliona evra, mnogo će značiti i za devizni priliv Srbije, a omogućiće i Neobusu da dodatno investira", kazao je Dinkić.

Predsednik Upravnog odbora i manjinski suvlasnik Neobusa Zoran Kijac kaže da je odluka Vlade Srbije da subvencioniše proizvodnju autobusa s 20 procenata bila veoma dobar potez, od kojeg će svi imati koristi.

"Upravo smo počeli isporuku prvih 18 autobusa za zapadnoevropsko tržište zahvaljujući saradnji sa VDL-om, a juče smo potpisali pet ugovora s domaćim prevoznicima", rekao je Kijac.

"Oni će dobiti moderne autobuse sa evro-5 motorima po povoljnoj ceni, a mi ćemo uposliti pune kapacitete i obezbediti posao brojnim dobavljačima širom Srbije", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: