Dugovi NIS-a ostaju “ispod tepiha“

Prema nezvaničnim informacijama, gubitak NIS u 2009. godini dostigao je čak četiri milijarde dinara, odnosno 40 miliona evra.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 22.04.2010.

09:05

Default images

Ipak, završni račun Naftne industrije Srbije za prošlu godinu nije bio tema sednice Upravnog odbora NIS, već su članovi odbora razmatrali gubitak od osam milijardi dinara iz 2008. godine.

Kako Novosti nezvanično saznaju, dogovor je da se ovaj “minus” prihvati bez pokrivanja. To znači da se dugovi samo prenose iz godine u godinu, a od dolaska Gaspromnjefta kao većinskog vlasnika nijedno sporno pitanje nije do kraja rešeno.

„Tih osam milijardi dinara minusa iz 2008. godine nije ’ispeglano’, a nije rešeno ni pitanje još osam milijardi dinara dobiti iz 2006. i 2007. godine kojim je država, a nije imala pravo na to, prebila dugove državnih preduzeća“, kaže sagovornik Novosti blizak UO NIS-a.

On dodaje i da „novom vlasniku ostaju i sporni finansijski izveštaji za 2006. i 2007. godinu, koji su prikazivali dobit, a nisu uračunati sudski sporovi i sumnjiva potraživanja“.

Upravni odbor nije razmatrao ni finansijski izveštaj revizorske kuće “Prajsvoterhaus Kupers” poslat 1. aprila u Agenciju za privredne registre, ali nije bilo reči ni o tome koliki je minus kada se uračuna obezbeđivanje imovine za pokrivanje svih sporova i to od 2005. do kraja 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: