Veći porez na skuplje nekretnine

Na sve nekretnine ubuduće će se plaćati jedinstvena poreska stopa od 0,4 odsto, a umanjenje poreske osnovice biće znatno ograničeno.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.04.2010.

09:23

Default images

Izmene Zakona o porezu na imovinu biće usvojene na sednici Vlade u četvrtak, piše Blic. List navodi da je poreska stopa od 0,4 odsto bila najniža od četiri postojeće po sadašnjem zakonu i primenjivala se na nepokretnosti vredne do šest miliona dinara. Međutim, u 2006. godini 99,7 odsto obveznika platilo porez po toj stopi bez obzira na vrednost nekretnine.

Novim zakonom ovakve anomalije, koje su išle u korist pre svega najbogatijih, ispravljene su tako što se porez više neće moći umanjiti i do 70 odsto na osnovu života u domaćinstvu, nego za najviše 10.000 dinara po članu.

Po dosadašnjim propisima, poreska osnovica od milion evra mogla je po ovom osnovu da se automatski smanji za nemalih 700.000 evra! Uz to, vlasnik je imao pravo i na smanjenje poreske obaveze opet za 70 odsto na osnovu starosti nekretnine. Novim zakonom ova mogućnost svedena je na maksimalnih 40 odsto. "Porez na imovinu je izuzetno komplikovan i najdrastičniji primer kako se porezima favorizuju oni koji imaju najvrednije nekretnine. Zato je novi zakon bio prvi korak ka uspostavljanju pravičnog oporezivanja i pošto je gotov naći će se na dnevnom redu prve sednice Skupštine", najavila je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Cene kvadrata na osnovu kojih je računata obaveza bile su potpune nerealne. Poreska uprava, na primer, u centralnoj beogradskoj opštini Vračar računala je cenu kvadrata 80.000 dinara, (do 1.000 evra), dok se u realnom životu prodaje za 2.500 evra.

Oslobođenje za starije od 65 godina koji žive sami u stanu manjem od 65 kvadrata, ostaje i u novom zakonu. Oni će i dalje imati pravo na smanjivanje poreske obaveze i do 75 odsto.

Međutim, veći porez ubuduće će plaćati pravna lica koja su do sada plaćala porez na osnovu knjigovodstvene vrednosti nekretnine, što znači da im je ostavljena sva sloboda da štimuju prikazanu vrednost.

Država sledeće godine diže akcize na alkohol

U oporezivanju loših navika poput alkohola i pušenja, leži potencijal za sakupljanje državnog novca. Od sledeće godine akciza na alkohol određivaće se, kao i svuda u svetu, po procentu sadržaja alkohola, a već 2012. godine, Srbija više neće biti zemlja u kojoj su cigarete među najjeftinijima u Evropi.

Do tada Vlada sprema izmene poreza na dohodak s ciljem da se opterećenje na plate smanji za trećinu. To znači da se mora naći novi prihod kojim će se popuniti manjak zbog ovog smanjenja, a najčešće pominjana jeste korekcija PDV.

"Imamo perspektivni rezervoar koji nam može pomoći da eventualno povećanje PDV bude što manje, a to su alkohol i cigarete. Nadam se da će se od sledeće godine i kod nas plaćati akciza na pića po procentu alkohola, kao svuda u svetu", poručila je ministarka finansija Diana Dragutinović.

Pitanje je da li će to biti dovoljno da nadomesti manjak u državnoj kasi koji sledi posle smanjenja fiskalnih opterećenja na plate. Tim pre što će država žešće oporezovati pušenje tek 2012. jer u ovom trenutku ima dogovor sa duvandžijama da to ne čini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: