Dinkić: Ko neće da radi neka ide

Nećemo dozvoliti da radnici "Zastave elektro" uzmu otpremnine, pa da se posle opet zaposle, rekao je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 15.04.2010.

11:50

Default images

Dinkić je gostujući u emisiji Kažiprst na B92 na pitanje kakav će biti odnos države prema radnicima Zastave elektro koji žele da uzmu i otpremnine od države i da se zaposle u preduzeću koje sad napuštaju, rekao da država takvo ponašanje neće dozvoliti i da o takvim radnicima neće brinuti.

"Oni hoće i jare i pare, a to neće moći. Otpremninu će moći da uzme onaj ko zaista ne može da radi, bilo zbog starosti ili bolesti. U dogovoru sa Jurom mi ćemo dozvoliti probni rad od šest meseci, pa oni koje vlasnik ne bude želeo i ranici koji hoće da napuste firmu moći će da odu uz socijalni program. A onima koji sada odbiiju posao nećemo dozvoliti da se vrate u istu fabriku", odlučan je Dinkić.

On kaže i da država mora da bude odlučna sa radnicima koji hoće da profitiraju na teret države, a da pri tom ne rade. "Radnici Zastave elektro godinu dana protestovali su ispred vlade sa transparentima 'Pustite nas da živimo od svog rada' i evo mi smo im doveli firmu koja radi delove za Hjundai i Kiu i ima 50.000 zaposlenih u u svetu, što znači da im je posao siguran. Koreanac želi da zaposli 200 ranika i ako neko neće to znači da ima drugu alternativu i država ne treba da brine o njima", navodi Dinkić.

MInistar ekonomije ne veruje i da će svi radnici "Zastave elektro" odustati od posla i navodi da su se i radnici "FIjat automobili Srbija" predomislili i tražil da se vrate na posao kada su shvatili da država neće da plati njihov nerad.

Dinkić odlučno demantuje i odgovornost države za loše stanje u srpskim preduzećima. "Ako se privatizacija obavi po zakonu odgovornost za praćenje privatizacije je na državi, ali odgovornost za vodđenje firme je na vlasniku. Ako je vlasnik nesposoban da vodi firmu, onda on treba i da odgovora za to", kaže Dinkić.

Ima posla za one koji žele da rade

Lukas Nam, direktor „Jura korporacija Srbije“ koja je za 2,9 miliona evra kupila „Zastavu elektro“, kaže da poslovodstvo kompanije trenutno sagledava stanje u fabrici, da je do sada imao više sastanaka sa radnicima i da je sa više od polovine njih razgovarao o radu u novoj firmi.

„Ne očekujem veliki standard, i naš cilj je povećanje produktivnosti rada. Radimo na poboljšanju uslova rada i organizaciji stručnih službi, komuniciramo sa radnicima redovno i najmanje jednom mesečno imamo sastanke sa sindikatom. Naš cilj je da obe strane budu zadovoljne, što znači ne samo poslodavac već i radnici“, rekao je Nam.

On je ponovio da su u ovom trenutku Juri potrebni ljudi u proizvodnji, ali i u administraciji, menadžeri, računovođe, kontrolori kvaliteta.

Radnici igraju dvostruku igru

Ljiljana Petrović, direktorka filijale Nacionalne službe zapošljavanja u Kragujevcu, kaže da se niko iz fabrike još uvek nije prijavio na evidenciju nezaposlenih, mada kruži priča da se svih 285 radnika izjasnilo za odlazak i prihvati ponuđeni socijalni program.

U javnosti se već spekuliše da „radnici igraju dvostruku igru“ jer su svesni da fabrika bez radnika ne može da funkcioniše. U kragujevačkoj filijali Nacionalne službe zapošljavanja ističu da najveći broj zaposlenih u fabrici čine žene, da je starosna doba u proseku preko 50 godina i da većina ima 25 i više godina radnog staža. Takođe, većina radnika ne zna nijedan strani jezik.

"Radnike koje Jura zaposli čeka obuka u inostranstvu, najverovatnije u Poljskoj. Poslodavac, odnosno predstavnici Jure danas će učestvovati na Sajmu zapošljavanja u Kragujevcu i oni već traže rukovodeći kadar. Vrlo su jasni u svojim zahtevima. Traže visokoobrazovane ljude, mašinske inženjere i ekonomiste, odnosno menadžere. Mi smo organizovali dolazak zainteresovanih radnika, odnosno nezaposlenih iz Rače u Kragujevac na Sajam, i u direktnom susretu poslodavca i samih zainteresovanih radnika znaće se potrebe južnokorejske kompanije", kaže Ljiljana Petrović.

Prema najavi direktora kompanije „Jura korporacija Srbija“ Lukasa Nama, probna proizvodnja u fabrici trebalo bi da krene najkasnije sredinom maja, a serijska u junu.

Radnicima 300 evra po godini staža

Svaki od 284 radnika fabrike "Zastava elektro" u Rači koji odluči da dobrovoljno napusti tu fabriku dobiće otpremninu od 300 evra po godini staža, a ta sredstva država će obezbediti do kraja ovog meseca, rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Kako kaže predsednik Samostalnog sindika "Zastave elektro" Slobodan Gajić, ministar Dinkić je radnicima rekao i da će država obezbediti sredstva za isplatu radnicima šest zarada iz prošle i četiri iz ove godine.

Dugovanja radnicima iz ranijeg perioda biće isplaćena od prihoda od prodaje imovine te fabrike južnokorejskoj kompaniji Jura za blizu tri miliona evra, rekao je Gajić i dodao da je ministar ekonomije radnicima jasno naglasio da, ukoliko se odluče za otpremnine, ne mogu računati na posao u kompaniji Jura.

Poslodavac nema obavezu preuzimanja radnika

Sa druge strane, predsavnici radnika kažu da su se prijavili za napuštanje firme, uz socijalni program, jer novi poslodavac nema obavezu preuzimanja radnika.
Predsednik Veća Samostalnog sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić je objasnio da se kupoprodajnim ugovorom radnicima nude dve opcije - otpremnina od 300 evra po godini staža i mogućnost prelaska kod novog poslodavca gde bi bili na probnom radu, a ukoliko ne zadovolje tražene kriterijume ostaju bez posla i imaju mogućnost dobijanja otpremnine koja, prema Zakonu, iznosi 100 evra po godini staža.

Predsednik Samostalnog sindikata u "Zastavi elektro" Slobodan Gajić kaže da je ugovorom definisano da novi vlasnik kupuje imovinu firme i nema nikakvu obavezu preuzimanja zaposlenih. On je rekao da je "poslodavac u razgovorima sa svim radnicima nedvosmisleno predočio da će svi oni biti prvo na probnom radu u trajanju od tri meseca".

"Po isteku tromesečnog perioda radnik može ostati bez posla, ukoliko poslodavac ne bude zadovoljan njegovim radom, kao i da na Birou za zapošljavanje dobije optremninu u zakonskom iznosu od po 100 evra po godini staža", naveo je Gajić.

Veliko interesovanje za posao u fabrici

Na Sajmu obrazovanja i zapošljavanja u Kragujevcu vlada veliko interesovanje za posao u korejskoj komaniji Jura korporejšn, koja je kupila fabriku Zastava elektro iz Rače, i već je podneto preko 300 prijava za zapošljavanje.

Jura korporejšn je oglasila na Sajmu ponudu radnih mesta za radnike sa visokom stručnom spremom, sa ili bez radnog iskustva, a nakon kupovine Zastave elektro, najavila je da će u fabrici zaposliti 1.000 radnika.

Predstavnica kadrovske službe u kompaniji Jura Ivana Radović kaže da ta komopanija traži saradnike za logistiku, izvoz i uvoz, referenta kadrovske službe, direktora proizvodnje, referenta IT službe, računovodje, referente za kontrolu kvaliteta, tehnologe i inženjere u proizvodnji.

"Interesovanje je premašilo sva naša očekivanja . Iako nismo oglasili radna mesta u proizvodnji, primili smo i veliki broj prijava proizvodnih radnika i ona će takodje biti uzete u razmatranje", rekla je Radovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: