Neće biti akcija Jata i Galenike

Akcije Galenike koje su namenjene građanima biće prebačene u Akcionarski fond, dok akcije Jat-a možda uopšte i neće biti podeljene, kaže Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2010.

11:40

Default images

"Galeniku ćemo prodati samo ako za nju bude zainteresovana neka prvoklasna kompanija iz farmaceutske industrije" rekao je Dinkić za B92. On je otkrio da se među poslednjima interesovala Astrazeneka jedna od najvećih farmaceutskih kompanija u Evropi, ali da još nisu dali konkrentu ponudu.

"Galenika je trenutno u fazi ispitivanja potencijalnih kupaca. Moj stav je da se ne treba ići u proces privatizacije, odnosno ne treba raspisivati tender ako se jave samo kompanije iz druge lige", kaže Dinkić.

Prema njegovim rečima u izmenama Zakona o besplatnim akcijama Galenika se ne pominje kao preduzeće čije će akcije biti podeljene, kao ni Jat o kome država još razmišlja kako će ga privatizovati.

"Procenjena vrednost Galenike je mala, pa će umesto direktne podele građanima oko 15 odsto akcija otići u Akcionarski fond a deo će biti podeljen zaposlenima i bivšim zaposlenima. Što se tiče Jata, to preduzeće ima tolike dugove da nema šta da bude podeljeno. Strategija za Jat predviđa potpunu reorganizaciju te kompanije i formiranje nove koja će se prodati pa se podela akcija Jata u izmenama zakona i ne pominje", kaže Dinkić.

On kaže i da se slaže da Telekom treba sada privatizovati. "I rukovodstvo Telekoma smatra da je to preduzeće na vrhuncu moći i da u buduće neće moći da se održi u tržišnoj utakmici sa konkurencijom. Tajming je dobar i zbog toga što prihode od privatizacije možemo da iskoristimo za infrastrukturne projekte", kaže Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: