Đilas: Beograd sigurno dobija metro

Gradonačelnik Dragan Đilas kaže da će Skupština grada, tokom leta, posle ozbiljnih stručnih studija, usvojiti odluku o tome koja će vrsta metroa biti građena.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.04.2010.

15:32

Default images

"Iako još nismo ni krenuli sa gradnjom, već smo se suočili sa nepoverenjem, nevericom i brojnim otporima", rekao je Đilas i dodao da "u ovu priču mnogi ne veruju, ali ja tvrdim da će Beograd imati metro".

Đilas je ponovio da će prva faza izgradnje koštati oko 700 miliona evra i da će se graditi tri linije. Prva će ići od Zemuna, preko Novog Beograda, do Trga Republike i Vukovog spomenika, druga od Vukovog spomenika ka Banovom brdu i Vidikovcu, a treća će, preko mosta na Adi Ciganliji, spojiti taj deo grada sa Novim Beogradom, precizirao je on. Gradonačelnik je rekao da "izgradnja metroa nije nešto što se izgradi, pa se stavi tačka i kaže da je završeno". "Na primer, prvi planovi o gradnji metroa u Beču doneti su još 1840. godine, od tada je prošlo mnogo godina, a on se još gradi", istakao je gradonačelnik.

On je, tokom nedavne posete Beču, rekao da će izgradnja metroa ukupne dužine 30 kilometara trajati 10 godina i dodao da je projekcija da će izgradnja metroa po jednom kilometru koštati 60 miliona evra. Đilas navodi da bi Beograd bi 2012. godine mogao da počne izgradnju metroa, uz neki ozbiljan međudržavni ugovor.

Đilas je rekao da će Beograd imati nezavisni šinski sistem koji se neće ukrštati sa tramvajskim saobraćajem. "Kako će izgledati vagoni, odakle će biti napajanje, koji deo će biti nadzemni ili podzemni, to treba da kažu stručnjaci. Naš posao je da obezbedimo sredstva i da izgranja zaista krene", dodao je on.

"Mnogo toga što oni imaju možemo da uradimo i ovde u Beogradu, poput mosta preko Ade Ciganlije i mosta koji će povezati Zemun i Borču", ocenio je Đilas i najavio da će grad ovih dana potpisati ugovor sa Kinezima oko izgradnje mosta Zemun - Borča.

Kako je nedavno izjavila ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, gradnja tog mosta će koštati 170 miliona evra. Izgradnja mosta će početi tokom leta, rekla je ona i dodala da će sledeće godine početi i izgradnja pristupnih saobraćajnica. Prema njenim rečima, most će biti izgrađen za tri godine, a za dve godine će biti završen 21 kilometar pristupnih saobraćajnica i dve petlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: