Spremaju se nova poskupljenja

U narednih šest meseci gotovo polovina anketiranih privrednika u Srbiji, računa sa poskupljenjem svoje robe, pokazuju straživanja IZIT-a.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 13.04.2010.

09:48

Default images

Cenovni pritisak je, po rečima Saše Đogović, saradnika Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) posebno naglašen na sektoru proizvodnje sirovina i repromaterijala. Naime, 39 odsto anketiranih proizvođača u sledeća tri, a 50 odsto u narednih šest meseci očekuje povećanje cena, a niti jedan od njih njihovo smanjenje.

"Inflatorni pritisci su naglašeni i u kvartalnim i u polugodišnjim predviđanjima, što je posledica rizika koji dolaze od cena pod kontrolom države, ali i cena energenata na svetskom tržištu", ističe Đogović i dodaje da rastu cena doprinosi i neizvesnost oko daljeg kretanja deviznog kursa domaće valute.

A, da li će se više cene sirovina preliti i na finalne cene proizvoda, ostaje da se vidi, jer je zbog opšte krize tražnje veliki pad prometa u maloprodaji. Na rast inflacije najvećim delom, prema oceni proizvođača utiče država, ali niska kupovna moć i pad tražnje, sputavaju dalji skok cena.

Kada je reč o proizvodnji, prognoze ukazuju na izvesno oporavljanje srpske industrije, posebno u delu sirovina i repromaterijala. Ipak, taj oporavak nije praćen suštinskim promenama, odnosno osetnijim prilivom investicija u ovaj sektor.

"Ovaj optimizam baziran je na očekivanju državnih investicija u infrastrukturne projekte, ali i na pozitivne signale sa inostranog tržišta", istuči u IZIT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: