Mrkonjić odbio Čumetovu ponudu

Ponudu "Hidroelektroniskogradnje" za Koridor 10 ministar Milutin Mrkonjić nije želeo da razmatra jer iza nje stoji Ljubiša Buha Čume.

Srbija

Izvor: Blic

Utorak, 13.04.2010.

09:09

Default images

Vest da je Vladina pisarnica odgovorna za propust što ponuda "Hidroelektroniskogradnje" nije stigla do mInistarstva finanija, uopšte nije tačna, i to nije razlog što je prethodni tender za Koridor 10 morao da bude poništen, navodi neimenovani izvor lista Blic.

"Dokumentacija „Hidroelektre” je na vreme stigla do kabineta ministra Mrkonjića, ali on nije hteo da se ona uopšte razmatra. Jednostavno je ignorisao tu ponudu jer iza nje stoji stoji Ljubiša Buha Čume", kaže izvor iz Vlade Srbije.

Kada su u Vladi shvatili šta se zapravo dogodilo i nakon što je „Hidroelektorniskogradnja” uložila žalbu, od Milutina Mrkonjića zahtevalo se da odmah poništi tender. Naime, izgradnja koridora 10 finansira se iz novca nekoliko evropskih banaka i svaku grešku na tenderu država bi morala skupo da plati.

"Zato je Vlada zahtevala da se još jednom obnovi pregovarački postupak", tvrdi naš sagovornik.

„Hidroelektroniskogradnja” zapravo je konzorcijum hrvatske „Hidroelektre” i subotičkog „Vojputa” iza kojeg stoji Ljubiša Buha Čume. Mada je na tenderu za izgradnju 110 kilometara poluautoputa Horgoš - Novi Sad domaći konzorcijum već viđen kao pobednik, izvor „Blica” iz tenderske komisije kaže da je na prvom tenderu, Čumetova ponuda imala najviše bodova.

"Ponuda „Hidroelektre” i „Vojputa” nije imala najnižu cenu, ali jeste najduži rok otplate, što je veoma važno. Za radove na deonici država ove godine može da plati samo četiri milijarde dinara od ukupno deset milijardi, kolika je vrednost ovih radova", kažu u komisiji.

Direktor „Puteva“ opstaje uprkos sukobu interesa

Direktor „Puteva Srbije” Zoran Drobnjak priznao je juče da je vlasnik 170 akcija u Preduzeću za puteve „Beograd” i time potvrdio pisanje „Blica” da se nalazi u sukobu interesa, budući da je na čelu preduzeća koje je PZP-u „Beograd” obezbedilo više unosnih poslova gradnje i restrukturiranja putne mreže u Srbiji.

Zoran Drobnjak je istakao da je 170 akcija Preduzeća za puteve „Beograd” stekao radeći u toj firmi preko 20 godina. On je naveo i da će se odreći vlasništva nad tim akcijama i prepustiti ih Domu za decu bez roditeljskog staranja u Zvečanskoj ulici.

"Njihova nominalna vrednost je simbolična i sa aspekta upravljačkog prava nema nikakav uticaj, niti sam bilo kad učestvovao u bilo kojim odlukama u vezi sa PZP „Beograd”, naveo je Zoran Drobnjak.

Na sajtu Centralnog registra piše da je Drobnjak vlasnik 179 akcija, odnosno da ima 0,0014 odsto vlasništva u PZP „Beograd”.

Direktor JP „Putevi Srbije” takođe je naveo da su međunarodni tenderi za izgradnju koridora 10 u nadležnosti Ministarstva za infrastrukturu, koje u celosti sprovodi procedure i bira najbolje i najpovoljnije ponuđače, kao i da to nije ni njegova, a ni obaveza preduzeća na čijem je čelu.

I pored toga što firma „Putevi Srbije” ne odlučuje o aktuelnim tenderima za izgradnju koridora 10, postavlja se pitanje šta je sa svim ostalim putevima za koje su nadležni „Putevi Srbije” a na kojima je radilo PZP „Beograd”. To preduzeće trenutno održava 683 kilometra puta prvog i 228 kilometara puta drugog reda, a brine se i o ibarskom, novosadskom, zrenjaninskom i obrenovačkom putu.
Nejasno je i kako je direktor „Puteva Srbije” opstao na toj poziciji kada je jasno da je bio u sukobu interesa. Pitanje je i kako je moguće da za to niko od nadležnih nije znao kada podaci o Drobnjakovom udelu u PZP „Beograd” mogu da se nađu u Centralnom registru.

U Agenciji za borbu protiv korupcije je rečeno da „još ne znaju da li će biti pokrenut postupak protiv Drobnjaka jer njegova imovinska karta još nije došla na red”.

Druga otežavajuća okolnost po aktuelnog direktora „Puteva Srbije” jeste ta što preduzeće „Putevi Srbije” i njegovo rukovodstvo već duže vreme slove za glavne krivce loših rezultata na koridoru 10. Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić javno je rekao da bi Drobnjaka odmah smenio „da iza njega ne stoje pojedini ministri”.

Izvor iz Vlade kaže da je Drobnjak kadar Ivice Dačića, ministra unutrašnjih poslova, i da je to razlog zbog koga Mrkonjić ne može da smeni direktora „Puteva”. Kada su za sukob saznali u ostatku vladajuće koalicije, dvojici ministara iz SPS dat je rok da do kraja ovog meseca reše unutarpartijske probleme koji koče gradnju koridora 10.

Loša saradnja između „Puteva Srbije” i preduzeća „Koridor 10”, takođe bila rezultat obračuna dve struje u SPS, budući da je Drobnjak kadar Dačića, a predstavnik Ministarstva za infrastrukturu u „Koridoru 10” Darko Pešić blizak je Mrkonjiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: