Od izvoza agrara dve mlrd. dolara

Ove godine se može očekivati da izvoz sprskog agrara bude bar na prošlogodišnjem nivou, u vrednosti oko 1,9 milijardi dolara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 13.04.2010.

08:38

Default images

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Milan Prostran kaže da bi taj nivo izvoza poljoprivrednih proizvoda bio pre svega koristan za domaća preduzeća i zemljoradnike, ali i za ukupan trgovinski bilans naše zemlje.

Prostran je podsetio da oko 47 odsto izvoza hrane iz Srbije "ide" na tržište zemalja CEFTE, pre svega Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju, a ostalo je usmereno ka kupcima iz Evropske unije, "gde ćemo verovatno i ubuduće imati potrebu i nameru da budemo više prisutni".

"Ono što želimo je da se poveća naš izvoz na tržište Ruske federacije", naglasio je Prostran, dodajući da se jabuke, koje su naš sve značajniji eksportni proizvod, sve više plasiraju upravo na to tržište .

"Logično je i da se izvoz usmerava u okruženje koje je i najprihvatljivije sa stanovišta troškova transporta i pre svega prepoznavanja naših proizvoda i njega treba i ubuduće negovati i učiniti sve da ga sačuvamo", kazao je Prostran.

Rast izvoza poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije u prva dva meseca ove godine za 17 odsto, u odnosu na isti period lane, sigurno je dobra vest, ističe Prostran, uz napomenu da je to dobar signal i za celu 2010.

Srpska poljoprivreda je, inače, prošle godine imala je jako dobru godinu sa spoljnotrgovinskim suficitom većim od 650 miliona dolara i oko 1,9 milijardu dolara izvoza, podsetio je Prostran.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: