Minimalac povećan na 15.660 dinara

Vlada Srbije je odlučila da se cena radnog sata poveća za tri dinara i iznosiće 90 dinara, rekao je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2010.

14:49

Default images

Srpska vlada je o povećanju cene radnog sata odlučivala nakon dva neuspešna pokušaja da se o tome usaglasi u okviru Socijalno-ekonomskog saveta, a Ljajić je ranije rekao da će to praktično značiti da će minimalna zarada biti uvećana za 500 dinara i iznosiće 15.660 dinara.

Predsednik najuticajnijeg Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da je Vlada napravila kompromis nakon što poslodavci nisu prihvatili predlog tog sindikata da se cena rada koja je do sada iznosila 87 poveća na 92 dinara.

"Kada imate kompromis onda postoje dve strane koje su zadovoljne ili dve strane koje su nezadovoljne. U ovom slučaju i sindikati i poslodavci su nezadovoljni donetim rešenjem", kazao je Orbović.

On je naveo da će se taj sindikat i nadalje zalagati za pristojnije minimalne zarade i da će, kako je rekao, ukoliko ovakva politika ne bude promenjena, preduzeti i neke druge sindikalne aktivnosti.

"Ili mi ubuduće u tome nećemo učestvovati ili će minimalna cena rada iznositi koliko i minimalna cena potrošačke korpe", rekao je Orbović.

Usvojenom cenom rada nije zadovoljan ni predsednik Unije poslodavaca Srbije Stevan Avramović, jer smatra da će ona biti otežavajući faktor za poslodavce, kao i da će nelikvidnost firmi biti povećana.

On je podsetio da poslodavci nisu imali ništa protiv povećanja s tim da Vlada smanji oporezivi deo, ali, dodao je, to nije učinjeno pa su poslodavci postali "moneta za potkusurivanje između Vlade i sindikata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: