Spora srpska pravda tera ulagače?

Problemi srpskog pravosuđa su brojni, a jedan od njih je i predugo čekanje na izvršenje pravosnažnih sudskih presuda.

Srbija

Izvor: Dojèe vele

Ponedeljak, 12.04.2010.

12:49

Default images

Prema istraživanjima, prosečna starost predmeta izvršenja prelazi 500 dana, uprkos činjenici da sud rešenje o izvršenju donese za manje od 20 dana. Stopa naplate duga, između ostalog, iznosi manje od 5 procenata. Stepen uspeha izvršenja sudskih odluka u Srbiji je stoga na znatno nižem nivou nego u zemljama regiona i drugim zemljama Evrope.

Pomenuti problem se našao i u izveštaju Svetske banke „Doing business 2010“. Prema podacima iz ovog izveštaja, u Srbiji je za izvršenje potrebno 635 dana, što Srbiju dovodi na 23. mesto od ukupno 27 zemalja Istočne Evrope i Centralne Azije obuhvaćenih ovim izveštajem. To praktično znači da ćete u slučaju da ste protiv nekog dobili pravosnažni sudski spor, na izvršenje morati da čekate skoro dve godine.

Stručnjaci u Srbiji su stoga već upozorili da ovakva situacija koči investicije. Legalni sistem u jednoj zemlji mnogo utiče na sigurnost poslovanja u toj zemlji, i o tome i domaći i strani investitori svakako vode računa, kaže Vesna Kostić, iz kancelarije Svetske banke.

„Čak i da su sigurni da će odluka biti doneta u skladu sa zakonom, pravedna i tako dalje – oni gledaju trošak. Jer, njihov interes je pre svega da prave profit. Ako investitori gube novac na neke stvari koje smatraju nepotrebnim, a to su nekakvi dugi procesi kojima se ne vidi kraj, oni neće biti zainteresovani i gledaće da odu tamo gde ih to manje košta. Znači, investitori gledaju sve svoje troškove poslovanja, a ovo je jedan od bitnih kriterijuma koji utiče na visinu njihovih troškova poslovanja“, kaže ona

Dugo čekanje se sporo smanjuje

Vesna Kostić navodi da je pre tri godine Srbiji trebalo preko 1.000 dana za sprovođenje sudskih presuda, što znači da se situacija ipak popravlja. Međutim, taj pomak je skroman i još je daleko od razvijenih zemalja i onih u kojima se investitori osećaju sigurnije.

Ona kaže da su vlasti svesne značaja tog problema i uticaja koji izveštaj Svetske banke „Doing business 2010“ ima na potencijalne investitore:

„Sasvim sigurno utiče, jer investitori kada negde ulažu, bilo domaći ili strani, oni jednostavno gledaju pravnu sigurnost, kao i pravni trošak njihovog poslovanja. Verujem da su vlasti u Srbiji toga veoma svesne, i mislim da čine sve kako bi se postupak, odnosno broj dana koji je potreban za sprovođenje sudskih odluka, smanjio. Uostalom, i reforma pravosuđa, i giljotina propisa – sve je to deo priče o stvaranju jeftinije i efikasnije državne uprave, u koju spada i ovaj problem“ , dodaje Kostić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

8 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: