Država preuzima firme u krizi

Odluke Vlade Srbije da se pojedine društvene, pa čak i privatne kompanije ponovo "podržave" pokazale su se kao korisne u krizi, saopštili su iz Vlade.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 09.04.2010.

13:34

Default images

U Vladi kažu da su se ove mere pokazale kao dobre odluke, recimo u slučaju da se do daljeg, zadrže firme kao što su Beogradski i Novosadski sajam ili RTB “Bor”.

"Država svakako neće ostati vlasnik ovih kompanija u dužem vremenskom periodu", napominju u Vladi Srbije i dodaju da je reč o periodu od dve, tri godine, a nakon toga planiraju da za sve ove kompanije, uglavnom, potraže strateške partnere.

U Vladi kažu da će RTB “Bor” ostati u državnom vlasništvu sve dok se ne oporavi tržište i podsećaju da je država u više navrata pokušala da privatizuje tu kompaniju, ali da se, zapravo, adekvatan strateški partner nije mogao naći.

"Zato smo i odlučili da krenemo sa ulaganjima, pre svega u novu topionicu, kreditom Kanadske razvojno-izvozne banke u ukupnoj vrednosti od 135 miliona evra, a sve kako bi podigli cenu ove firme", objašnjavaju u Vladi i ističu da je pokrenut najozbiljniji investicioni ciklus u Boru u poslednjih 30 godina, i da planiraju da samo u rudarsku opremu bude uloženo 27 miliona evra.

Ostaju i "Ikarbus", "Vagonka", "Specijalna Vozila", "Lokomotiva"...

Ovih dana vide se i prvi rezultati odluke da do daljeg ne pregovara ni sa mogućim novim kupcima “Ikarbusa”. Država je odlučila da u ovom slučaju zadrži firmu, pomalo izigrava menadžera i, posle nešto više od mesec dana od te odluke, prodato je prvih 22 autobusa “Ikarbusa”, za dva miliona evra, a uz posredovanje Ministarstva ekonomije.

Slično se događa i sa radnicima “Vagonke”, “Lokomotive” i “Specijalnih vozila”, koje su bile deo Mašinske industrije Niš. I kod ovih firmi su raskinuti ugovori o privatizaciji, a država im je, nakon toga, obezbedila poslove. Iz Vlade Srbije, ipak, tvrde da se neće dogoditi da posle okončanja procesa privatizacije imamo više državnih firmi nego na početku tog procesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: