IZIT: Ne prodavati Telekom Srbije

Predstavnici Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) smatraju da ne treba prodavati preduzeće Telekom Srbija, jer je profitabilan i kao državno preduzeće.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 07.04.2010.

14:08

Default images

Svi do sada izneti argumenti za njegovu prodaju su neodrživi, kaže saradnik IZIT-a Saša Đogović i dodaje da država prodaje Telekom Srbije zbog loše i neodgovorne ekonomske politike iz prethodnog tranzicionog perioda.

On kaže da je „ta politika izazvala neplansku i nekontrolisanu prodaju društvene i državne imovine i neproduktivno trošnje velikih sredstava, koja su dobijena od privatizacije".

"Taj neuspešan period tranzicije koji se zasnivao na tome da se prodaje po svaku cenu, ne ulazeći u to kako će dalje poslovati kompanije, da se zadužuje i troši, doveo je do ekonomskog kraha iz koga nas je izvukao stend baj aranžman sa MMF-om", rekao je on.

On je rekao da nisu osnovane teze na osnovu kojih Vlada Srbije zagovara prodaju tog preduzeća i da je to pokušaj da se pridobije podrška javnog mnjenja za prodaju Telekoma.

Stav koji zastupa premijer da je sada najpogodnji trenutak za prodaju Telekoma polazi od teze da državna svojina nije najefikasniji oblik i da ne doprinosi održanju perfomansi jedne kompanije, a to je greška u startu, smatra Đogović.

On je podsetio "da je Telekom ostvario profit, iako je u državnom vlasništvu, a s druge strane proširio je i svoje tržište u BIH i Crnoj Gori, znači postao je i regionalni igrač, iako je država neefikasna".

Državno preduzeće itekako može dobro da posluje i to sve zavisi od strateškog promišljanja države o poslovanju kompanije koja je u njenom vlasništvu, pogotovo ukoliko je reč o kompaniji koja ima određene prirodne resurse, istakao je Đogović.

Kako je rekao, kao razlog prodaje navodi se i da država nema razvijenu korporativnu kulturu upravljanja i to je pogrešna teza, jer državi treba dati vremena da to nauči. "Postavlja je pitanje da li država želi da promeni administraciju i upravu, smanji korupciju i postane efikasnija. Ako to ne želi, onda ne može ni da upravlja Telekomom", naveo je Đogović.

On je kazao i da nije ispravan argument da Srbija ide u komunistički sistem, ako zadrži većinsko vlasništvo u toj kompaniji, jer mnoge zemlje, kao što je Slovenija, Nemačka, Švajcarska, imaju većinsko vlasništvo u telekomunikacionim kompanijama.

"Kroz ove teze i argumente nastoji se zabašuriti suština i pokazati prodaja Telekoma kao jedno uspešno poslovanje", naveo je Đogović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: