Telekom i Aerodrom sada, EPS 2011.

Besplatne akcije Telekoma i Aerodroma građani će dobiti ove godine, dok će akcije EPS-a biti podeljene 2011. najavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.04.2010.

11:48

Default images

Dinkić je precizirao da će građani ove godine, osim akcija NIS-a, dobiti i akcije kompanije “Telekom Srbija”, Aerodroma “Nikola Tesla”, kao i objedinjene akcije Akcionarskog fonda, a sledeće godine dobiće akcije EPS-a, čime će biti završena podela besplatnih akcija u Srbiji.

“Želimo da ove godine podelimo sve akcije, osim akcija EPS-a, a preduslov za to jeste da se i Aerodrom i EPS pretvore u akcionarska društva kako bi mogla da se odredi nominalna vrednost akcija koje će biti podeljene gradjanima”, rekao je Dinkić.

Ministar je objasnio da jedina preduzeća koja neće biti privatizovana, a čije će akcije gradjani dobiti, jesu EPS i Aerodrom.

On je izrazio uverenje da se u slučaju privatizacije kompanije “Telekom Srbija” “neće ponoviti slučaj sa NiS-om”, s obzirom da se, kako je rekao, radi o medjunarodnom tenderu i da će vrednost akcija biti tržišna.

Za besplatne akcije se do sada, kako je naveo Dinkić, prijavilo 4,8 miliona gradjana, a to pravo je steklo i blizu 150.000 zaposlenih u najvećim javnim, državnim preduzećima.
Obrazlažući poslanicima republičkog parlamenta Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu koju gradjani ostvaruju u postupku privatizacije, Dinkić je podsetio da su građani do sada mogli da ostvare pravo na besplatne akcije tek šest meseci posle privatizacije.

Predloženim izmenama zakona, prema rečima Dinkića, akcije koje nisu do sada prodate iz Privatizacionog registra na Beogradskoj berzi, biće objedinjene sa do sada neprodatim akcijama Akcijskog fonda, posle čega će biti objedinjene u Akcionarski fond koji će emitovati besplatne akcije građanima.

Ministar je objasnio da se predloženim rešenjima ukida Akcijski fond, a zaposleni će preći u Agenciju za privatizaciju, koja će jedina u buduće vršiti prodaju državnih akcija.

Predložene izmene i dopune Zakona o Agenciji za privatizaciju neophodne su s obzirom da se ukida Akcijski fond, a Agencija za privatizaciju preuzima njegove dosadašnje poslove, kazao je Dinkić, napominjući da će njima biti formalizovani poslovi te agencije, stečajnog i likvidacionog upravnika i prodaja nepokretnosti u ime i za račun prodavca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: