Za kućnog ljubimca taksa 500 dinara

Vlasnici pasa, mačaka i egzotičnih životinja u Beogradu će za držanje kućnih ljubimaca od juna plaćati godišnju taksu od 500 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.04.2010.

13:54

Default images

Uplatnice će stizati na kućnu adresu, a rok za uplatu biće do kraja godine, potvrdio je Vladimir Terzin, pomoćnik sekretara za stambene i komunalne poslove. Prema njegovim rečima, taksa će se plaćati jednom godišnje, a novac prikupljen na ovaj način biće upotrebljen za sprovođenje Strategije za rešavanje problema pasa lutalica, izgradnju novih azila kao i sličnih problema.

"Odluka o uvođenju taksi za kućne ljubimce nije nova, usvojena je još 2002. godine, ali se nije primenjivala jer nismo imali precizne podatke o vlasničkim životinjama. Sada ćemo koristiti bazu podataka Ministarstva poljoprivrede, na osnovu koje u Beogradu ima registrovanih oko 80.000 pasa i između 7.000 i 8.000 mačaka", objašnjava Terzin.

On navodi da je prvobitno bilo planirano da godišnja taksa za sterilisane ljubimce bude 500 dinara, a za nesterilisane 1.000 dinara, ali pošto u bazi podataka nema informacija o tome koje su životinje sterilisane a koje ne, ove godine za sve životinje poznatog vlasnika biće naplaćivana taksa od 500 dinara.

Terzin očekuje da će Beograđani plaćati taksu za svoje ljubimce, budući da ona prema njegovom mišljenju nije visoka, ali da će biti i onih koji „ničime nisu zadovoljni“.

"Jedina zakonska obaveza koju su vlasnici kućnih ljubimaca do sada imali je godišnja vakcinacija ljubimaca protiv besnila, što košta 800 dinara. Mislim da i ovih dodatnih 500 dinara godišnje neće biti veliki izdatak", smatra Terzin.

Vlasnici kućnih ljubimaca nezadovoljni

Sa druge strane, vlasnici kućnih ljubimaca se ne slažu sa ovom odlukom.

"Nije rešenje da se uvođenjem taksi za kućne ljubimce puni gradska kasa. Čuvanje životinja nije luksuz, to je plemenito delo. Ima dosta starijih, siromašnih ljudi kojima su životinje jedina uteha. Poznajem ljude koji su iz parka Manjež udomljavali napuštene životinje i time činili dobru stvar, a sada hoće da im to naplate. Meni lično nije problem da platim, ali kako će penzioneri sa niskim primanjima, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, a ta taksa biće im jedan namet više", kaže Marija Mihajlović, vlasnica sedmogodišnjeg samojeda.

Beograđanka Katarina Novaković smatra da ne postoji pošten partnerski odnos između gradske vlasti i vlasnika kućnih ljubimaca.

"Grad prvo treba nekome nešto da obezbedi da bi mogao nešto da naplaćuje, a ne da se samo donose odluke onako kako se kome prohte. To samo može da izazove gnev kod ljudi. Ne postoji pošten partnerski odnos Grada i vlasnika kućnih ljubimaca. Prvo, mi nemamo gde da izvedemo naše životinje u šetnju, jer moramo da pazimo da nekom ne smetamo u parku. Umesto da rešavaju problem sa psima lutalicama i da kažnjavaju one vlasnike koji ne počiste za svojim ljubimcima, oni uvode dažbine za savesne vlasnike", žali se Katarina koja poseduje mopsa.

Među sagovornicima Danasa bilo je i onih koji smatraju da je olakšavajuća okolnost što se taksa neće plaćati na mesečnom nivou.

"Nije problem ako su u pitanju godišnje takse, jer bi na mesečnom nivou ipak bilo mnogo. Imam tri kuce i sve su sterilisane, što znači da će mi ukupna taksa biti 1.500 dinara, što je prihvatiljvo", kaže jedna Beograđanka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

202 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

10 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: