Sindikati: Nemci bahati vlasnici

Reprezentativni sindikati Telekoma Srbije protive se najavljenoj prodaji 40 odsto akcija te kompanije i traže dijalog sa predstavnicima vlasti o tom pitanju.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 31.03.2010.

15:24

Default images

Sindikat Telekoma Srbije i Jedinstveni sindikat Telekoma Srbije su u otvorenom pismu predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću ocenili da do sada nije dat ni jedan održiv argument za prodaju kapitala te kompanije.

„Sve ukazuje da je odluku o prodaji 40 odsto akcija Telekoma država donela na prečac i bez čvrstih ekonomskih razloga, kao i da jedini razlog za prodaju može biti novac koji bi se dobio od prodaje, smatraju sindikati.

To je novac, ocenili su, koji bi mogao da se dobije iz dobiti Telekoma Srbije u narednih četiri do šest godina, ako kompanija ostane u većinskom državnom vlasništvu, zbog čega sidnikat ne vidi razlog za prodaju.

U otvorenom pismu predsedniku Srbije i premijeru sindikati su upozorili da će ukoliko ne bude započet dijalog, biti prinuđeni da zaštite interese zaposlenih i kroz proteste. Sindikati smatraju da je Telekom već nekoliko godina u konkurentskoj utakmici sa Telenorom i VIP-om pobednik na tržištu u oblasti mobilne telefonije, interneta i fiksne telefonije, pa zbog toga ne stoje argumenti izneti u javnosti da to preduzeće nije u stanju da se održi na nedavno liberalizovanom tržištu.

Kako se između ostalog navodi u pismu, Telekom Srbija je planirao da u ovoj godini investira 200 miliona evra i u fiksnu i mobilnu telefoniju.

Sindikalci su zatražili i da se cena akcija Telekoma koje će dobiti građani, bivši i sadašnji zaposleni veže za cenu akcija državnog paketa.

U pismu se, takođe, upozorava da bi prodajom 40 odsto akcija država izgubila kontrolu nad ovom kompanijom, jer bi, kada se akcije podele građanima, zaposlenima i bivšim zaposlenima državi preostalo između 15 i 20 odsto akcija.

"Prodajom Telekoma Srbija prodaje se i Telekom Republike Srpske i 'M:TEL' iz Crne Gore, koji odlično posluju, pa se pitamo zašto smo onda kupovali ove kompanije, zašto smo digitalizovali mrežu i smanjili broj dvojnika na dva odsto", kaže se u pismu sindikata.

“Dojče telekom“ bahat vlasnik

U pismu je navedeno da je nemački "Dojče Telekom", koji je vlasnik 30 odsto OTE-a, najozbiljniji kandidat za kupovinu 40 odsto akcija Telekoma Srbija i ukoliko bi kupio ovaj paket akcija postao bi vlasnik telekomunikacija cele jugoistočne Evrope.

"Upozoravamo vladu da se ’Dojče telekom’ do sada pokazao kao bahat vlasnik u svim zemljama jugoistočne Evrope, čije je telekomunikacione kompanije kupio. Otpustio je ogroman broj zaposlenih, između 40 i 80 odsto", navodi se u pismu.

Sindikati podsećaju da je nemačka kompanija u Slovačkoj otpustila 80 odsto, odnosno osam hiljada zaposlenih isplativši im otpremnine u visini dve zarade, dok je u Hrvatskoj otpušteno pet hiljada zaposlenih sa otpremninom u visini šest zarada.

Prodajom Telekoma Srbija otvoriće se i pitanje mogućeg viška zaposlenih, ne samo u toj kompaniji već i u javnom preduzeću PTT saobraćaja Srbija, što bi državi moglo da svori veliki socijalni problem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: