Odložena primena ekološke takse

Ekološka taksa na električne i elektronske uređaje, baterije, otpadna ulja i azbest ipak neće početi da se naplaćuje od danas, kako je ranije bilo najavljeno.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 31.03.2010.

12:23

Default images

Primena Uredbe o uvođenju ekološke takse, koja podrazumeva plaćanje takse za proizvode koji će posle upotrebe postati otpad, odložena je zbog pomeranja termina sednice Vlade Srbije, na kojoj bi uredba trebalo da bude usvojena.

Vlada će o ovome raspravljati u utorak, i očekuje se da primena takse počne od srede. Kako je ranije najavljeno novac od ekološke takse ići će u poseban fond iz koga će se pomagati reciklažna industrija.

"Namera je da se ta sredstva od ekoloških taksi preusmere za zaštitu životne sredine", objasnio je ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, dodavši da su te takse veoma važne i da postoje i u drugim zemljama. Dulić je rekao da se radi o elektronskom i električnom otpadu, o akumulatorima i baterijama, otpadnim uljima i azbestu.

"Ranije smo doneli sličnu uredbu koja je obuhvatala polovne gume. Planiramo da ove godine obuhvatimo i polovna vozila i da obuhvatimo i još neke, pre svega medicinski otpad. Dakle naša namera je da od tih taksi mi ta sredstva preusmerimo u projekte upravljanja otpadom“, objasnio je on.

Primena Uredbe već je dednom odložena pre desetak dana, kako bi privrednici imali vremena da se prilagode i organizaciono pripreme.

Proizvođači: Nije baš tako kao što kaže ministar

Ministar Dulić najavio je da će proizvodi nakon uvođenja ekoloških taksi poskupeti za svega nekoliko procenata u odnosu na sadašnju cenu, međutim trgovci demantuju takvu računicu.
Finansijski direktor Alfaplama, proizvođača šporeta, Vene Zdravković kaže da će proizvodi Alfaplama zbog taksi poskupeti za oko 15 odsto. Zdravković je objasnio i kako to izgleda na primeru jednog od Alfaplamovih najprodavaniji šporeta.

Šporet je negde oko 15 hiljada dinara. On će koštati oko 17 hiljada nakon primene takse, što je negde oko 14 posto povećanja. Sadašnji period je izazvao veću prodaju. Svi su napravili akcije tako da će u narednih par meseci verovatno doći do zastoja ali generalno svako povećanje cena izaziva i zastoj u maloprodaji s obzirom na kupovnu moć“, objasnio je Zdravković. Jedan od najvećih domaćih trgovinskih lanaca tehničke robe Tehnomarket još nije počeo da obračunava nove cene proizvoda, mada komercijalni direktor Miodrag Bijelić kaže da će cene biti povećane samo za novouvezene proizvode

"Za svu robu koja se uveze od 1. aprila moraće da se plati ekološka taksa u određenim iznosima po kilogramu, koji su određeni od strane države. Za robu koja se trenutno nalazi u Tehnomarketu cene nisu podignute. Problem je što kako bude nestajala roba sa zaliha tako će i eko taksa morati da bude uračunata u cenu. S obzirom da su marže u radnjama male mi ćemo morati da podignemo za određeni procenat i naše cene", rekao je Bjelić.

S obzirom na to da se ekološka taksa računa po kilogramu robe, Miodrag Bijelić kaže da će procenat poskupljenja biti više kod jeftinijih proizvoda nego kod skupljih jer su oni teži.

Težina LCD televizora od 32 inča ili 81cm je mala, jer su oni mnogo lakši nego stari katodni. Prosečna težina je između 11 i 13kg i kod njih ce cena biti povećana za oko hiljadu dinara. Stari katodni, čija je težina oko 25 kilograma će sigurno biti skuplji u prodaji do 2.500 dinara. Oni su mnogo teži i samim tim će se više odraziti eko taksa na njih“, objasnio je Bjelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: