Jelašić: Krediti ne ruše stabilnost

Odlazeći guverner Narodne banke Srbije (NSB) Radovan Jelašić kaže da odobravanje subvecionisanih kredita građanima neće narušiti stabilnost cena.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.03.2010.

13:43

Default images

On objašnjava da se radi o svega oko dva i po odsto povećanja ukupnog portfelja zajmova fizičkim licima i precizira da je građanima Srbije odobreno kredita u ukupnoj vrednosti oko 430 milijardi dinara, a novi vladin paket obuhvata dodatnih 10 milijardi dinara.

"Nama to ne narušava računicu, država je sama odlučila da iz budžetskih prihoda deo svog novca iskoristi da bi to finansirala, a kakav će biti konačan efekat, o tome će odlučiti u velikoj meri građani time da li će uzeti te kredite ili neće", prokomentarisao je Jelašić.

"Osnovni motor za povećanje BDP-a, tokom devet godina od početka demokratskih promena, bila je domaća tražnja, a svake su godine u povećanju BDP-a više od polovine učestvovala 'nerazmenjiva dobra', odnosno, usluge u oblasti finansija, transporta i telekomunikacija, koje se ne mogu prodati van Srbije", rekao je Jelašić.

On je naveo da sada izvoz iz naše zemlje obuhvata svega oko 20 odsto vrednosti BDP-a, a 72 procenta BDP-a se troši u Srbiji i zbog toga nastaje veliki problem ukoliko se "zamrzne" domaća tražnja. Ukoliko još nema ni dodatnih kredita, ni u zemlji, ni u značajnijoj meri iz inostranstva, onda dolazi do pada BDP, upozorio je Jelašić.

Zato bi bilo jako važno da se zaduživanje u inostranstvu ograniči isključivo za investicije u Srbiji, a ne za tekuću potrošnju i da se novac iz inostranih izvora, koji nam je već na raspolaganju za ulaganja konačno i potroši i da se poveća proizvodnja za izvoz, naglasio je Jelašić.

"To je jedini način da se mi izvučemo, da zaposlimo ljude. A samo tako, uz efikasniju infrastrukturu, uspećemo da privučemo još više stranih investitora", smatra Jelašić.

Ispunićemo obaveze prema MMF-u

Srbija je na pravom putu, prema mišljenju Jelašića, da ispuni preuzete obaveze od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), do sledeće revizije stend baj aranžmana krajem maja. On je podsetio da smo, prema važećem sporazumu sa Fondom, preuzeli obavezu da počnemo sprovođenje penzijske reforme i poboljšamo fiskalnu disciplinu.

Jelašić je napomenuo da će jedno od ključnih pitanja tokom sledeće posete Misije MMF-a biti postizanje konkretnog dogovora o odmrzavanju penzija i plata i podsetio da je Fond ukazivao da do tog povećanja može doći jedino ako se povećaju budžetski prihodi.

Zamoljen da precizira šta Srbija konkretno mora da uradi da bi od MMF-a dobila pozitivnu ocenu revizije aražmana, Jelašić je rekao da je naša zemlja preuzela obavezu da do 2015. godine smanji udeo penzija sa 13 na 10 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a udeo zarada sa 10 na osam odsto BDP-a.

To je dugoročna mera, a kratkoročno Srbija mora da poveća prihode budžeta iznad plana za ovu godinu, da bi uvećala i rashode, objasnio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: