Tokom 2009. svakog sata 58 otkaza

U Srbiji je tokom 2009. i početkom ove godine 133.051 radnik ostao bez posla. Toliko je u januaru ove godine bilo manje zaposlenih nego u decembru 2009. godine.

Srbija

Izvor: Novosti

Subota, 27.03.2010.

00:12

Default images

Kada se ta brojka podeli sa brojem radnih dana, svako novo jutro na posao nije odlazilo čak 465 doskora zaposlenih. Ono što plaši je uverenje ekonomista da nema razloga ni da se u 2010. nadamo boljitku.

Među građanima koji su u ovom periodu ostali bez radnog mesta većina je radila kod privatnika - 82.957. Bez zarade u većim preduzećima i ustanovama ostalo je - 50.094. Za ove poražavajuće brojke, smatraju stručnjaci, svetska ekonomska kriza nosi samo deo odgovornosti.

Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, kaže da je na to "uticala i neodgovorna ekonomska politika, ali i loš model privatizacije, koja je sama sebi postala svrha, umesto da joj cilj bude unapređenje privrede". "Tu je i proces deindustrijalizacije Srbije. Ugašeni su proizvodni pogoni. Monetarna politika bazirana na presiranom kursu je povećala potrošnju, a tako i ulaganja u uslužni sektor. Nema novih radnih mesta, jer nema grinfild investicija u proizvodnom i izvoznom sektoru. Država svojom tromošću kasni sa javnim radovima u infrastrukturi. To je sve splet faktora, a i ove godine se ne može očekivati bolja situacija", dodaje on.

Suština krize u Srbiji, veruje Đogović, je loša struktura privrede, koja se nije promenila tokom tranzicije. To je delimično razlog što je tokom poslednje godine posao izgubilo više ljudi u privatnom sektoru.

"Gomilali smo administraciju, a privreda je ostala prepuštena nelojalnoj konkurenciji. Neka preduzeća koja su mogla da ostanu zdrava, smišljeno su terana u stečaj. Radnici su ostali bez posla. Država treba da samnji broj svojih zaposlenih da bi bila efikasnija", dodaje Đogović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: