Nema alarmantne granice za kurs

Narodna banka Srbije ne postavlja "alarmantne" granice kada se govori o kursu, već se o njemu razmišlja u kontekstu postizanja i održavanja stabilnosti cena.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 26.03.2010.

12:24

Default images

Guverner NBS u ostavci Radovan Jelašić kaže da je „tekući platni deficit od 5,7 odsto bruto domaćeg proizvoda značajno smanjio potrebu za devizama i zato je NBS u prvom kvartalu ove godine prodala znatno manje deviza na deviznom tržištu, nego u istom periodu prošle godine“.

Jelašić je rekao da se NBS uključuje u rad deviznog tržišta, kako bi smanjila veće dnevne oscilacije i povećala obim prometa. "U uslovima niskog dnevnog prometa NBS prodajom minimalnih iznosa deviza obezbeđuje nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta i podstiče trgovinu kako bi se na osnovu tržišne arbitraže formirao kurs", rekao je on.

Narodna banka Srbije (NBS) priprema set mera kojima želi da podstakne proces "deevroizacije", izjavio je guverner centralne banke u ostavci Radovan Jelašić u intervjuu za portal Kamatica i naglasio da NBS sama ne može da se izbori sa svim problemima koji će pratiti proces "deevroizacije" u Srbiji, bez pomoći Vlade. "Dokle ćemo stići neće zavisiti od verbalnih proklamacija, već od konkretnih koraka koje bi i Vlada Srbije trebalo da preduzme", rekao Jelašić. Put do više dinarskih kredita vodi isključivo preko povećanja dinarske štednje, a da bi ta štednja postala atraktivnija, kako je istakao, potrebna je i podrška države.

Prema njegovim rečima, Srbija ima veći problem nego druge zemlje u okruženju, pošto je kod nas više od 90 odsto štednje građana u devizama. Na osnovu tih deviznih izvora, kako je rekao Jelašić, nije moguće obavezivati banke da u većoj meri odobravaju dinarske kredite.

"Recimo, kada bi zabranili da se hipotekarni krediti odobravaju u evrima, odnosno propisali da moraju biti u dinarima, to bi značilo da više ne bi bilo hipotekarnih kredita", rekao je on.

Jelašić je istakao da je proces "deevroizacije" primer kako NBS, preko Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), neku temu može da nametne Vladi. "Podršku smo dobili i zbog efekata svetske ekonomske krize, koja je posebno aktuelizovala tu temu i samo se nadam da ona neće ostati priča za jednokratnu upotrebu", rekao je guverner NBS u ostavci.

Novi guverner da nastavi dosadašnju politiku

Odlazeći guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izrazio je nadu da će njegov naslednik nastaviti da vodi centralnu banku na sličan način kao on. Jelašić je naglasio i da ne treba menjati suštinu vođenja monetarne politike, politike kursa i supervizije banaka, već ih samo unapređivati.

On je izrazio nadu da će novi guverner nastaviti da sarađuje sa Svetskom bankom, Međunarodnim monetarnim fondom i drugim internacionalnim finansijskim institucijama, u vođenju ekonomske politike, kao što je on to činio proteklih godina kao čelnik NBS.

"Veoma je važno da novi guverner NBS bude svestan sta znači takav posao. Treba da bude pripremljen da NBS ima jednu jaku kulturu i moraće da se prilagodi centralnoj banci, a ne ona njemu", poručio je Jelašić.

"Ja se iskreno nadam da će biti pozitivno iznenađen time što će imati dobar stručni kadar, ne samo u vidu viceguvernera, nego i generalnih direktora sektora i svih ostalih u NBS", rekao je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: