Nema promene monetarne politike

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je da neće dozvoliti promenu monetarne politike, bez obzira što je guverner podneo ostavku.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.03.2010.

10:10

Default images

"Ko god bude naslednik guvernera Radovana Jelašića, garantujem da će biti zadržan kurs monetarne politike. Promenu neću dozvoliti", rekao je Dinkić bečkom dnevniku "Prese". On je kazao da je Jelašić ostavku podneo iz ličnih razloga.

Dinkić je rekao da zna da je guverner Jelašić bio pod velikim pritiskom, ali da je uprkos svemu on uspeo da ostane nezavistan. "Radovan je poslednjih deset godina bio moj najbolji kolega", pohvalio je Dinkić Jelašića.

Zahvaljujući politici Narodne banke Srbije inflacija je držana na 8,3 odsto, zaduženost iznosi 32 odsto bruto nacionalnog proizvoda, a prema rečima Dinkića, rast će ove godine biti veći od dva odsto, koliko je prognozirao Međunarodni monetarni fond.

Ministar Dinkić je takođe podsetio da su od 2000. bankama oduzete 32 licence. "Time smo izgubili simpatije mnogih bogatih ljudi. Pre nekoliko godina je ruski viceguverner učinio isto i potom je ubijen. To kažem samo da bi ilustrovao da je Radovan dosledno sledio svoj kurs", rekao je on.
I premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da izbor novog guvernera Narodne banke Srbije neće doneti promene u monetarnoj politici. "Ne očekujem bilo kakve promene u Narodnoj banci. Generalno verujem da je prepuštanje tržištu da određuje kurs dobra politika", rekao je Cvetković.

Premijer je oprezni optimista kada je budućnost srpske privrede u pitanju rekavši da je posle šest meseci blagog rasta jasno da je Srbija izašla iz recesije i da bi privredni rast u ovoj godini mogao biti veći od predviđenih dva odsto.

"U poslednjoj četvrtini prošle godine, možda i u poslednjih šest meseci, svedoci smo blagog rasta bruto nacionalnog proizvoda. Očekujemo da će za tekuću godinu privredni rast biti oko dva odsto", rekao je Cvetković, dodajući da je taj nivo dostižan i da će možda biti i prevaziđen.

Premijer Cvetković je rekao i da bi budžetski deficit u Srbiji mogao biti manji od četiri odsto bruto nacionalnog proizvoda, što je nivo obećan u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: