Dinkić: Jelašić je čuvao leđa Vladi

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da nije očekivao ostavku guvernera NBS Radovana Jelašića i ocenio da je Jelašić svojim radom "čuvao leđa Vladi Srbije".

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 25.03.2010.

00:55

Default images

Dinkić je rekao da je Jelašić u poslednjih 10 godina bio jedan od njegovih najboljih saradnika. "Sa stručnog stanovišta NBS je izgubila jakog guvernera i meni će biti teže da radim. Čuvao je leđa Vladi i stabilnu monetarnu politiku", kazao je Dinkić.

On je demantovao da je doprineo odluci guvernera Narodne banke Srbije (NBS) i, komentarišući povremena neslaganja sa Jelašićem, naveo da su bile u pitanju sitnice i da su stateški pravci bili isti. "Podržavao je čvrstu monetarnu politiku, politiku stabilnog dinara i strogu bankarsku kontrolu koja je vratila poverenje građana u štednju", rekao je Dinkić.

Ministar je kazao da veruje da je Jelašić podneo ostavku iz ličnih razloga i dodao da je "bio čvršći nego što se ljudima činilo". Na primedbu da je Jelašiću zamerano što je nedavno na Kopaoniku rekao da Srbiji preti grčki scenario, Dinkić je rekao da on to nikada to nije rekao i da je njegova izjava pogrešno preneta.

"Grčka ima toliki javni dug da ne može da ga otplaćuje, taj dug je četiri puta veći nego u Srbiji. Daleko smo od tog scenarija. Srbija ima problema, ali je u boljoj makroekonomskoj poziciji. To ne znači da je nama dobro, naši problemi su loš standard, niska primanja i loša struktura privrede", kazao je on.

Ministar je demantovao medijske špekulacije da je Jelašić bio protiv državnih subvencija za dinarske kredite građanima koje vlada treba da odobri u petak, 26. marta, napominjući da mu je guverner NBS čak pomogao snižavanjem referentne kamatne stope sa 9,5 na devet odsto. Jelašić je bio protiv odmrzavnja plata i penzija, dodao je Dinkić.

Dinkić je naveo da nisu počeli razgovori o izboru novog guvernera i dodao da to verovatno neće biti stranačka ličnost, navodeći da naslednik Jelašića mora da bude jaka ličnost. On je podsetio da su on i Jelašić dok su bili na čelu NBJ, oduzeli 32 dozvole bankama i zbog toga su trpeli velike pritiske.

"To je opasan posao, jer se zamerate bogatim ljudima. Mora biti hrabar i odlučan, nezavistan od izvršne vlasti, mora da razgovara sa njom, ali da ne usvaja sve predloge", rekao je ministar ekonomije i dodao da je najgore kad je neko poltron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: