Telekom (ne) vredi 3,5 mlrd. evra?

Telekom Srbija demantuje pisanje Politike da ta kompanija vredi između 3 i 3,5 milijardi evra, na osnovu procene "svetski poznate konsultantske firme".

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.03.2010.

00:37

Default images

List Politika je name naveo da je konsultantska kompanija iz Amerike pre dva meseca iznela procenu domaće telekomunikacione kompanije na osnvou podataka o poslovanju u 2009. godini. Telekom Srbije to demantuje navodeći da su "etačni navodi o proceni vrednosti Telekoma Srbija i prisustvu potencijalnih investitora u kompaniji".

"Apsolutno su neistinite tvrdnje da postoji procena vrednosti akcionarskog društva Telekom Srbija i da ju je sprovela bilo kakva konsultantska kuća na osnovu podataka o poslovanju iz 2009. godine, kako su preneli pojedini mediji", stoji u saopštenju.

Telekom dematnuje i tvrdnje pojedinih medija da su predstavnici Dojče Telekoma ili drugih potencijalnih investitora prisutni u Telekomu Srbija, s obzirom da bi bilo suprotno zakonu da se bilo kome dozvoli pristup kompanijskim aktima i dokumentaciji, bez adekvatne odluke akcionara – PTT-a Srbija, odnosno države Srbije i grčke kompanije OTE.

Odluku od prodaji 40 odsto akcija Telekoma Srbije Vlada Srbije trebalo bi da donese na sutrašnjoj sednici. Premijer Srbije Mirko Cvetković je precizirao da će biti objavljen tender, a nakon toga organizovana aukcija, ističući da će postupak biti sličan kao kod prodaje bivšeg Mobtela.

Politika međutim navodi da će procenjena vrednost od 3,5 milijarde evra, biti ključni argument za početnu cenu na tenderu za prodaju 40 odsto vrednosti Telekoma Srbija.

Ukoliko se, na primer, kao konačna cena vrednost celokupnog Telekoma odredi suma od 3,2 milijarde evra, onda će Vlada Srbije najverovatnije započeti tender sa nešto većom cenom, od recimo 3,5 milijarde evra, što znači da bi za 40 odsto Telekoma u startu tražila 1,4 milijarde evra.

Ukoliko se javi više zainteresovanih kompanija, u tom slučaju bio bi otvoren postupak aukcije, što bi ukupnu vrednost Telekoma (pa time i dela koji se prodaje) moglo da podigne na četiri milijarde evra (odnosno 1,6 milijardi evra za 40 odsto vlasništva koje se prodaje), piše dalje list. Od visine početne cene s kojom se ide na tender zavisiće i količina akcija (vlasništva) koje će dobiti građani u obliku besplatnih akcija. Ukoliko, na primer, početna cena na tenderu bude 3,5 milijarde evra (vrednost celokupnog Telekoma), onda bi građani kroz besplatne akcije dobili pet odsto vlasništva Telekoma.

Iz krugova poslovne zajednice u Beogradu stižu informacije da bi „Dojče telekom“ mogao da bude najzainteresovaniji kupac 40 odsto srpskog Telekoma. Ali, ima analitičara koji procenjuju da ne bi bilo iznenađenje da se na tenderu pojave i takve kompanije kao što su „Frans telekom“, Oraskom, Telefonika i druge jer se radi o srpskoj kompaniji koja ima značajne poslovne operacije u regionu (Republika Srpska i Crna Gora).

Pitanje na koje, za sada, nema odgovora, jeste šta će se dogoditi ako se, recimo, na tenderu pojavi i pobedi norveški Telenor koji je pre dva meseca dobio „grinfild” licencu za drugog operatera fiksne telefonije.

Inače, ideja za prodaju 40 odsto srpske telekomunikacione kompanije stigla je od menadžmenta kompanije Telekom Srbija koji je procenio da na srednji rok neće biti u mogućnosti da finansijski, kadrovski i tehnološki odgovori na razvojne izazove konkurencije i da je potrebno napraviti strateško partnerstvo sa nekom od vodećih svetskih kompanija iz oblasti telekomunikacija.

Nemci neće biti favorizovani

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić odbacio je kao neosnovane špekulacije da će 40 odsto kapitala Telekoma Srbija biti prodato direktno "Dojče telekomu", naglašavajući da će biti raspisan međunarodni tendrer za prodaju državnog udela u Telekomu.

Dinkić je najavio da će odluku o modelu prodaje kapitala Telekoma doneti Vlada Srbije na sednici u petak, 26. marta, i nagovestio da će to biti po modelu kojim je prodata kompanija "Mobi 63" norveškom Telenoru.

On je rekao će da fond za infrastrukturne projekte, koje vlada planira da oformi i novcem od prodaje Telekoma, finansirati izgradnju mreže puteva po čitavoj Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: