Cvetković: Prodaja Telekoma odlična

Srpski premijer Mirko Cvetković kaže da je odluka Vlade Srbije da proda 40 odsto akcija Telekoma odlična, jer će se tako privući veći broj kupaca.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 24.03.2010.

13:00

Default images

Procenat koji će biti prodat "odlično je izabran" kako bi se privuklo što više zainteresovanih kupaca i kako bi se obezbebila prava konkurencija, rekao je Cvetković i dodao da će na taj način država zadržati manjinski deo u Telekomu, a istovremeno će privući strateškog partnera koji će ulaganjima obezbediti dalji razvoj te telekomunikacione kompanije.

Vlada Srbije najavila je da će na sednici u petak razmatrati odluku o tenderskoj prodaji 40 odsto akcija Telekoma Srbije koje su u vlasništvu države. "Želeli smo da vidimo koji bi procenat bio zanimljiv za sve i dao mogućnost državi da zadrži značajan udeo i ima važnu ulogu u odlučivanju", rekao je Cvetković.

On je ocenio da će kupac 40 odsto akcija Telekoma postati najvažniji vlasnik, jer će akcije kompanije koje će biti podeljene građanima biti raspoložive za dalje trgovanje, tako da će vlasnik 40 odsto akcija moći da dokupi još akcija tako da stekne većinsko vlasništvo. Cvetković je rekao da je stav da će se tako dobiti najbolja moguća cena, ali je istakao da Vlada neće izlaziti sa procenama koliko vrede akcije koje će uskoro biti ponuđene na prodaju. Srpski premijer je apelovao da se ne izlazi sa spekulacijama o ceni jer će, kako je kazao, postupak prodaje biti potpuno transparentan.

Cvetković je precizirao da će biti objavljen tender, a nakon toga će biti organizovana aukcija i postupak će biti sličan kao kod prodaje bivšeg Mobtela. On je kazao da će novac od prodaje akcija Telekoma biti usmeren u poseban fond i da će biti najvećim delom namenjen uglavnom za putnu infrastrukturu i da neće ići na ličnu potrošnju.

On je precizirao da novac od prodaje Telekoma neće ići na glavne putne infrastrukturne projekte jer je za njih novac već obezbeđen od međunarodnih institucija, već za manje saobraćajnice kao što su deonice Beograd-Čačak, Čačak-Pojate, Požega–Vrška Čuka i Niš-Prokuplje.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je kazao i da se nada da će novac od Telekoma na najbolji način biti iskorišćen za poboljšanje okruženja i kvaliteta života građana Srbije.

Vlada Srbije je preko PTT Srbija vlasnik 80 odsto Telekoma Srbija, a 20 odsto je u vlasništvu grčke kompanije OTE, čiji je većinski vlasnik Dojče telekom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: