Subvencije za dinarske kredite

Vlada Srbije će na sednici u petak usvojiti program subvencionisanih dinarskih potrošačkih i gotovinskih kredita za građane.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 23.03.2010.

14:15

Default images

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je da je cilj odobravanja novih dinarskih kredita povećanje kupovine moći građana, podsticanje domaće tražnje, brži privredni rast, jačanje domaće valute i podsticaj domaćoj proizvodnji.

Prve ugovore sa poslovnim bankama, prema rečima Dinkića, Vlada Srbije će potpisati sledeće sedmice, a cilj odobravanja novih dinarskih kredita je povećanje kupovine moći građana, podsticanje domaće tražnje, brži privredni rast, jačanje domaće valute i podsticaj domaćoj proizvodnji.

Program će se odnositi na zaposlene, penzionere i poljoprivrednike koji imaju registrovana domaćinstva, a iznos kredita nije ograničen i zavisiće od kreditne sposobnosti klijenta.

U opticaju će biti dve vrste dinarskih kredita - dinarski potrošački krediti za kupovinu domaćih proizvoda i usluga i dinarski gotovinski krediti.

Maksimalni iznos gotovinskih kredita iznosiće 300.000 dinara, a visina kamata biće 7,5 odsto za građane čija su primanja ispod 30.000 dinara, a 8,95 odsto za građane čija su primanja u rasponu od 30.000 do 80.000 dinara. Rok otplate ovih kredita biće tri godine, a period "mirovanja" 12 meseci.

Dinarski potrošački krediti biće odobravani za kupovinu domaćeg nameštaja, podnih obloga (parket, laminat), bela tehnika, građevinski materijal (vrata, prozori, keramika, cement i ostali građevinski materijali), sanitarije (umivaonik, kada, WC šolja), turistički aranžmani u Sribji.

Privredi 30 milijardi od dinarskih kredita

Dinkić je podsetio i da su do sada postojali potrošački krediti, ali sa valutnom klauzulom, i najavio da će oni od petka 26. marta biti ukinuti, a namera je da se uskoro to isto učini i sa kreditima za likvidnost privredi, koji bi se odobravali, takođe, samo u dinarima.

Ministar je naveo da će, prema programu, rata za spavaću sobu "Simpa" od 122.462 dinara u prvoj godini biti 765 dinara, a u drugoj i trećoj godini 5.511 dinara, rata za frižider "Gorenje" od 14.468 dinara, u prvoj godini 90 dinara, a u drugoj i trećoj godini 651 dinar.

Naveden je i primer rate za dinarske kredite od 100.000 dinara, koje uzimaju oni sa primanjima ispod 30.000 dinara, gde će ona u prvoj godini iznositi 625 dinara, a u drugoj i trećoj godini 4.500 dinara.

Prema njegovim rečima, banke će putem dinarskih kredita u privredu upumpati 30 milijardi dinara, a država 1,5 milijardi dinara, subvencionišući kamate bankama.

Nema zloupotreba

Dinkić je odbacio mogućnost da građani podignu dinarske kredite, a da zatim taj isti novac oroče u nekoj drugoj banci, jer kako kaže "banke to neće dozvoliti, jer im se ne isplati".

"To ćemo sprečiti time što ne dozvoljavamo ljudima koji imaju više novca da uzimaju te kredite, nego ograničavamo samo na siromašniji sloj stanovništva i srednju klasu", naveo je on i dodao da "ako neko ima platu do 30.000 dinara taj sigurno neće uzimati kredit da bi štedeo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: