Banke zaradile 22 mlrd. RSD u 2009.

U bankarskom sektoru u Srbiji zabeležen je pad profitabilnosti u poslednje dve godine, pa je ukupan dobitak banaka lane iznosio oko 22 milijarde dinara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 23.03.2010.

08:38

Default images

To je 38 odsto manje u odnosu na 2008. godinu, saopštio je internet portal kamatica.com koji navodi da je u 2009. godini čak 20 poslovnih banaka u Srbiji ostvarilo lošije rezultate poslovanja u odnosu na prethodnu godinu.

Gubitke je imalo 14 poslovnih banaka, dve su bile na ivici profitabilnosti, dok je 18 banka beležilo pozitivne rezultate poslovanja, navodi u saopštenju.

Najveće profite u 2009. ostvarile su "Banca Intesa", "AIK banka", "Unicredit banka", "Raiffeisen banka", "Eurobank EFG" i "Komercijalna banka", sa dobiti većom od dve milijarde dinara, istaknuto je u saopštenju. Gubitke veće od milijardu dinara imale su "OTP banka", "Alpha banka", "Credit Agricole Group" i "Privredna banka Pančevo".

Dobitak banaka koje su pozitivno poslovale smanjen je sa 44,1 milijardu dinara u 2008. na 34,4 milijardi dinara u 2009. godini, dok je u istom periodu je povećan ukupan gubitak poslovnih banaka koje su ostvarivale negativno poslovanje sa 9,2 milijarde dinara, na 12,5 milijardi dinara.
Najveće pogoršanje rezultata u odnosu na 2008. godinu ostvarile su "OTP banka" i "Raiffeisen banka", koje su u 2009. godini imale rezultate lošije za 4,2, odnosno, 3,6 milijardi dinara. Najveće poboljšanje rezultata ostvarila je "Metals banka", koja je za više od četiri milijarde dinara poboljšala svoje rezultate, navedeno je u saopštenju.

Neizvesnost poslovanja banaka u 2010. godini ogledaće se pre svega u mogućnostima privrede i stanovništva da redovno otplaćuju kredite, kao i spremnosti banaka na značajnije plasiranje sredstava, što će biti esencijalni faktor uspešnog poslovanja u ovoj godini, ocenjeno je u saopštenju.

Od početka 2009. godine kašnjenje u isplati mesečnih anuiteta se povećalo za 30 odsto. Iako ovakvo stanje još uvek nije alarmantno i dalje je neizvesno da li će se i u narednom periodu i u kojoj meri povećavati broj kredita u docnji.

Nedavni sastanak predstavnika NBS-a i matica stranih banaka, koje imaju svoje filijale u Srbiji je obavezao poslovne banke osnovane stranim kapitalom da ne smanjuju svoju izloženost u Srbiji više od 20 odsto, što bi trebalo da garantuje relativnu stabilnost u pogledu kreditnih plasmana građanima i privredi.

Međutim, činjenica je da će banke biti znatno restriktivnije u odobravanju kredita u Srbiji, posebno ukoliko se nastavi trend povećanja neredovnih otplata, što će, sa druge strane, uticati i na njihove poslovne rezultate u 2010. godini, ističe se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: