Sindikati protiv prodaje Telekoma

Reprezentativni sindikati Telekoma Srbije saopštili su da kompaniju u ovom trenutku ne treba prodati, uprkos tome što predstavnici vlasti imaju drugačiji stav.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 22.03.2010.

15:38

Default images

"Stav Sindikata Telekoma Srbija je da smo protiv većinske privatizacije najuspešnije srpske kompanije, koja donosi najveću dobit državi", rečeno je posle potpisivanja sporazuma o saradnji reprezentativnih sindikata u grupi Telekom.

Predsednik Jedinstvenog sindikata Slavoljub Kandić rekao je da bi većinska privatizacija Telekoma za građane značila povećanje cena, smanjenje broja zaposlenih i neizvesnost za radnike.

On je naveo da Telekom ima konkrenciju u fiksnoj i mobilnoj telefoniji i internetu i da i uspešno posluje, od čega država ima koristi, a građani imaju najnižu cenu. "Želimo nam je da čujemo od premijera i nadležnih ministarstava na osnovu kojih argumenata su oni zaključili da je sada pravo vreme za prodaju Telekoma", rekao je Kandić i kazao da ih do sada niko iz Vlade Srbije nije kontaktirao.

Predsednik Sindikata Telekoma Srbije Miroslav Joksimović rekao je da traže da počne razgovor sindikata, poslovodstva i Vlade Srbije i da se poštuju norme Evropske socijalne poveljem vezao za socijalani dijalog.

On je naveo i da sindikat traži sastanak sa Vladom Srbije o mogućnoj privatizaciji Telekoma. "Hoćemo da znamo šta država planira i koji deo Telekoma će da proda, da razgovaramo o socijalnom programu u mogućoj privatizaciji i tehnološkom višku i otpremninama", rekao je Joksimović.
Iako premijer Mirko Cvetković kaže da se privatizacija Telekoma može ostvariti prodajom jednog dela akcija, pri čemu bi država zadržala drugi deo, sindikati upozoravaju da je većinska privatizacija kompanije moguća i ako bi država prodala svega pet odsto akcija.

Joksimović je objasnio da je grčka kompanija OTE vlasnik 20 odsto akcija tog preduzeća, a građani, zaposleni i bivši zaposleni imaju oko 25 odsto, što je ukupno 45 odsto akcija koje trenutno nisu u vlasništvu države, pa bi država sa još pet odsto prodatih akcija izgubila svoj većinski deo.

On je kazao da je prvenstveni cilj sindikata pritisak na institucije da bi se ostvario dijalog izmedju vlade, poslodavca i sindikata. "Telekom jeste uspešno preduzeće, ali ako se ne bude sprovodila adekvatna politika, doći će do slabljenja pozicije na tržištu i tada će zaista biti neophodna privatizacija", rekao je on i dodao da je samo u toku protekle dve nedelje oko 30 vrhunskih inženjera otišlo u konkurentske kompanije.

Prema njegovim rečima, uprkos spekulacijama u javnosti da zaposleni imaju visoke primanja, činjenica je da radnici primaju platu koja čini svega 10 odsto ukupnog prihoda kompanije.

"U Evropi je praksa da najmanje 25 odsto od prihoda kompanije ide na zarade, a kod nas ovaj mali procenat dovodi do toga da najveći broj zaposlenih ima platu oko 35.000 dinara", naveo je Joksimović.

"Ukoliko dođe do privatizacije, neophodno je utvrditi odgovarajući socijalni program za one koji postanu tehnloški višak, ali i obaveze novog vlasnika prema zaposlenima koji ostaju da rade", ocenio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: