Eko taksa odložena do aprila

Primena Uredbe o uvođenju ekološke takse odložena je do 1. aprila kaže Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Srbija

Izvor: FoNet

Petak, 19.03.2010.

09:17

Default images

Naplata ekološke takse odložena je kako bi privrednici imali vremena da se prilagode i organizaciono pripreme za početak njene primene, rekao je Dulić je na skupu u Privrednoj komori Srbije. Prema njegovim rečima ekološke takse, koje su predvidjene uredbom, postoje svuda u svetu i da su najjeftinije u celom regionu.

Dulić je rekao da je dat rok privrednicima se pripeme za početak primene te uredbe koja je proteklih dana izazvala veliko nezadovostvo proizvodjača robe na koju će se naplaćivati ekološka taksa.

Ministar je istakao da ekološka taksa može da poskupi robu na koju se naplaćuje svega nekoliko procenata, a da sve preko tog procenta znači da proizvodjaci pokušavaju da svoj trošak prebace na potrošača.

On je objasnio da će se ekološka taksa naplaćivati na sve proizvode koji se uvezu i proizvedu u zemlji za potrebe domaćeg tržišta, i to po kilogramu, a da se na nju neće naplaćivati porez na dodatu vrednost (PDV). Preduzećima koja budu izvozila robu vraćaće se novac koji je naplaćen za tu taksu.

"Zbog plaćanja ekološke takse nijedno konkurentno preduzeće neće imati manji promet, a oni koji se time budu pravdali svakako su imali problema sa plasmanom i pre uvođenja ekološke takse", rekao je on. Ministar je naveo da sredstva od ekoloških taksi neće ići direktno kao budžetski prihod nego će biti namenjene za projekte upravljanja otpadom. "Prikupljena sredstva od ekoloških taksi će se direktno vratiti industriji za poslove upravljanja otpadom", rekao je Dulić. i dodao da je siguran da će se u narednom periodu, do početka primene uredbe, doći do valjanih zaključaka i da će svi shvatiti da je to dobro za ekonomiju, gradjane i celokupno zdravlje nacije.

Predstavnici firmi tehničke robe zatražili su ranije da se odloži uvođenje plaćanja ekološke takse za najmanje tri meseca, jer predstavlja znatno opterećenje za privredu.

"Privrednici u Srbiji shvataju da se ekološka taksa mora uvesti, ne samo kao deo regulative Evropske unije, već da bi se podstakao razvoj reciklažne industrije i dugoročno čuvala životna sredina od zagađenja", rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Međutim, on je izneo zamerku što je Uredba o proizvodima koji postaju posebni tokovi otpada nedorečena i što nije uzeta u obzir velika nelikvidnost privrede.

Dulić je na ranijim sastancima je objasnio da , svaka treća bolest dece u Srbiji izazvana je zagađenjem, a najznačajnije zagađenje dolazi od hemikalija i teških metala koji potiču od tehničke robe". Prema njegovim rečima, na "ekološku taksu" neće se plaćati PDV što će donekle umanjiti obaveze privrednicima.
Među primedbama, koje su privrednici izneli na sastanku sa Dulićem je i to što se ne zna kako će se u praksi vršiti kontrola plaćanja takse, zbog čega će firme koje ne zaračunaju taksu imati niže cene na tržištu, što će dovesti do pada prodaje i gubitaka kod onih koji budu redovno izmirivali svoje obaveze.

Predstavnici velikih proizvođača Gorenje, Alfa Plam, Metalac, Trajal zahtevali su da Ministarstvo hitno redefiniše spornu Uredbu i odredi da se taksa plaća ne kada roba dođe u magacine nego u trenutku kada se fakturiše kupcu ili kada se otpiše.

Sporna je i obaveza preduzeća da milionske iznose takse uplaćuju tromesečno unapred, ne u trenutku kada naplate svoja potraživanja, nego u momentu kada im se roba zavede u magacinu, navedeno je u saopštenju.

Privrednici su ukazali da roba u magacinima može stajati mesecima i da će ih to opterećenje naterati u nelikvidnost i dovesti u opasnost da im računi zbog već podignutih kredita kod banaka budu blokirani.

Oni su naveli da će taksa izazvati poskupljenja. Najviše će skočiti cene akumulatora, u proseku 30 do 50 odsto, pošto je za njih propisana taksa od 150 dinara po kilogramu, zatim cena sijalica 18 do 32 odsto i cene bele tehnike - frižidera, zamrzivača, veš mašine, šporeta, u proseku od šest do 16 odsto.

Sva ta poskupljenja moraće da plate građani koji budu robu kupovali, što će dovesti do dodatnog pada prometa koji je u januaru 2010. bio za 20,92 odsto manji u odnosu na januar 2008. godine, pre krize, ističe se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: