Metals razvojna banka Vojvodine

Metals banka će prerasti u razvojnu banku Vojvodine, kaže predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 19.03.2010.

09:15

Default images

To će, istakao je Pajtić, biti značajan zamajac razvoju, jer se tim sporazumima obezbeđuje ukupno 3,5 milijardi dinara kreditnih linija kao podsticaj oživljavanju privrednih aktivnosti i predstavljaju snažan mehanizam daljeg razvoja.

Pajtić je ocenio da su sredstva koja će dobijati privrednici iz Vojvodine "sigurno najeftinija u Srbiji, a verovatno i u čitavom regionu".

Banka će vojvođanskim preduzećima ponuditi dinarske kredite sa kamatom od oko deset odsto godišnje. Krediti će se odobravati u iznosima od milion do 50 miliona dinara, sa rokom vraćanja kredita od šest meseci do godinu dana.

Kako je najavljeno, krediti u iznosu od 500.000 do 10 miliona dinara, indeksirano u evrima, biće namenjeni poljoprivrednicima za finansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije, uz fiksnu kamatnu stopu od 7,5 odsto. Rok otplate kredita je sedam godina, sa rokom mirovanja do 15. decembra 2010. godine.

Predsednik Izvršnog odbora Metals banke Srđan Petrović potpisao je sa direktorkom Fonda za razvoj Snežanom Repac sporazum o strateškom partnerstvu kojim se obezbeđuje kreditna linija vredna tri milijarde dinara.

Istovremeno, Petrović je sa direktorkom Garancijskog fonda Autonomne pokrajine Vojvodine Teodorom Vlahović potpisao sporazum vredan 500 miliona dinara, kojim će biti obezbeđena kreditna linija u iznosu od 200 miliona miliona dinara i garantni potencijal fonda u iznosu od 300 miliona.

Metals banka je od oktobra 2008. do novembra 2009. godine bila pod prinudnom upravom zbog lošeg finansijskog stanja prouzrokovanog krizom likvidnosti, koje je sanirano nakon dokapitalizacije vredne 3,7 milijardi dinara u julu 2009.

Vojvodina je kroz dokapitalizaciju stekla većinsko vlasništvo u Metals banci od 61,9 odsto, a osiguravajuća kuća DDOR zadržala je deset odsto učešća u kapitalu banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: