Dinkić: Krediti za veću potrošnju

Odobravanje subvencionisanih dinarskih kredita za građane biće dopuna već postojećeg programa kredita za privredu, likvidnost i investicije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.03.2010.

15:24

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da će krediti za građane, uz vladinu subvenciju, biti odobravani sa rokom otplate na tri godine, sa počekom od godinu dana.

On je ponovio da je u prvih mesec i po dana ove godine privredi iz vladinog programa već plasirano oko 150 miliona evra.

Dinkić je dodao da "moramo ići paralelno, krediti za privredu, likvidnost i investicije su na prvom mestu, ali sa potrošačkim kreditima za kupovinu domaćih dobara i povoljnim dinarskim kreditima za građane, koji mogu više da troše i time podižu tražnju, moći ćemo lakše da preguramo ovu tešku godinu".

Vlada Srbije na današnjoj sednici nije razmatrala subvencije za odobravanje gotovinskih kredita građanima. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić je najavio da je vlada trebalo da objavi program subvencionisanja dinarskih potrošačkih dinarskih kredita za građane, sa rokom otplate od tri godine i kamatom od 7,5 do 8,95 odsto, u zavisnosti od visine plate.

Prvi dinarski krediti sa rokom otplate od tri godine i godinom dana počeka, predvidjeni su za kupovinu domaćih proizvoda i usluga, a kako je objasnio Dinkić, ti zajmovi će se odobravati za kupovinu domaćeg nameštaja, domaće bele tehnike, za turističke aranžmane u domaćim banjama, planinama i na jezerima.

Zbog zamrznutih plata i penzija, glavnica duga počeće da se vraća tek u drugoj godini isplate kredita, rekao je i precizirao da će kamata biti dinarska i fiksna i iznosiće 7,5 odsto godišnje, što je najniža stopa na tržištu, za gradjane koji imaju prihode niže od 30.000 dinara. Za one koji imaju primanja izmedju 30.000 i 80.000 inara kamata će iznositi 8,95 odsto, rekao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: