U RTB preko pola milijarde dolara

U naredne četiri godine za povećanje kvaliteta proizvodnje u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor (RTB) biće uloženo više od pola milijarde dolara.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 15.03.2010.

18:34

Default images

Švajcarski Glenkor i jedan investicioni fond iz Engleske zainteresovani su za strateško partnerstvo sa Rudarsko-topioničarskim basenom Bor (RTB). Vršilac dužnosti generalnog direktora RTB Bor Blagoje Spaskovski kaže da se od strateških partnera očekuje ulaganje od 250 miliona dolara za otvaranje površinskih kopova Cerovo primarno i Borska reka.

U naredne četiri godine za povećanje kvaliteta proizvodnje u borskom proizvođaču bakra biće uloženo više od pola milijarde dolara, istakao je Spaskovski i precizirao da se pored ulaganja stateškog partnera očekuje i investicija od 270 miliona dolara u nabavku rudarske mehanizacije i izgradnju nove Topionice.

On je dodao i da će RTB sa Viktorija grupom učestvovati u otvaranju rudnika fosfata Lisina, gde će se kompletna proizvodnja sumporne kiseline iz RTB-a iskoristiti za dobijanje veštačkog đubriva i deterdženata.

Spaskovski je obavestio i da je RTB započeo pripreme za otvaranje i eksploataciju rudnika zlata Čoka Marin 1, kod Majdanpeka, u šta će biti uloženo oko milion i po evra.

"To je ležište od 240.000 tona rude u kome ima ima 4,4 odsto bakra, 14 grama po toni zlata i gotovo 100 grama po toni srebra", rekao je on i naglasio da se ležišta sa jednim odstom bakra smatraju izuzetno bogatim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: