Zbog konverzije moguć i bankrot

Usklađivanje uredbe o konverziji zemljišta sa Zakonom o planiranju i izgradnji moglo bi da dovede do bankrota velikog broja preduzeća u Srbiji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 15.03.2010.

18:32

Default images

To bi značilo da bi se ta zemlja "bukvalno ponovo kupovala", kaže predstavnik međunarodne konsultantske kuće za nekretnine "King Sturge" Nebojša Nešovanović.

Ukoliko bi se uredba uskladila sa Zakonom o planiranju i izgradnji, "broj preduzeća koji bi bankrotirao bi bio toliki da bi mogao da povuče čitavu privredu i finansijski sektor", rekao je Nešovanović dodajući da je "bolje ići sa uredbom, koja možda nije u potpunosti u skladu sa zakonom, nego ubiti čitavu privredu".

On je istakao da usklađivanje sa zakonom nije izvodljivo zato što bi posledice bile veoma teške. "Zakon je propisao tu konverziju na jedan način, odnosno obračun naknade na jedan način, a uredba je doneta na drugi način", rekao je Nešovanović objašnjavajući da bi veliki broj preduzeća momentalno bankrotirao, jer bi im država donela dodatni dug.

On je kazao da Savet za borbu protiv korupcije traži da se prizna vrednost prava korišćenja zemljišta u momentu kupovine, odnosno vrednost u knjigama na koliko je tada bila procenjena. To bi, prema rečima Nešovanovića, značilo da bi se ta zemlja "bukvalno ponovo kupovala".

Savet za borbu protiv korupcije zatražio je pokretanje postupka pred Ustavnim sudom za ocenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o konverziji prava korišćenja u pravo svojine nad gradjevinskim zemljištem.

Predsednica tog saveta Verica Barać je na nedavno ocenila da je vladina uredba "nezakonita i neustavna", jer Zakonom o planiranju i izgradnji nije propisano da su troškovi pribavljanja zemljišta jednaki ceni kapitala i imovine preduzeća, kao što ta uredba predvidja.

Ona je upozorila da će država izgubiti na stotine miliona evra, a možda i na milijarde evra ukoliko bude primenjena uredba, koja ne vodi računa ni o specifičnim namenama zemljišta u Srbiji i opštoj svojini, već se o celokupnom zemljištu govori kao o građevinskom zemljištu, što prema njenim rečima, može dovesti do toga da "izgubimo sve luke u Srbiji".

Član Saveta Danilo Šuković tada je ukazao da prilikom privatizacije, odnosno prodaje preduzeća i odredjivanja njihove vrednosti nije bila uračunavana vrednost građevinskog zemljišta, odnosno da je ono "vrednovano s nulom". "Ako je celo preduzeće kupljeno za 10 miliona evra, a ako zemljište vredi dva, onda po uredbi nema šta da se doplati", rekao je Šuković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: