Ugovor za Koridor 10 do 20. marta

Ugovor sa pobednikom na tenderu za izgradnju 110 km. severnog kraka Koridora 10 biće potpisan do 20. marta, kaže ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 13.03.2010.

16:32

Default images

"Nijedna ponuda nije bila sasvim do kraja dobra. Siguran sam da će potpisivanje ugovora biti sledeće nedelje, do 20. marta i očekujem da radovi mogu da počnu već oko 27. marta", izjavio je Mrkonjić i izrazio očekivanje da će taj posao biti gotov u narednih godinu dana.

Na tender za izgradnju severnog kraka Koridora 10, od Novog Sada do Horgoša i od Subotice do Kelebije, prijavili su se domaći konzorcijum na čelu sa Preduzećem za puteve "Beograd" (Nibens grupa), hrvatsko preduzeće "Hidroelektra niskogradnja" iz Zagreba u konzorcijumu sa "Vojputem" iz Subotice, kao i preduzeće "Primorje" iz Slovenije.

Ministarstvo za infrastrukturu je prošlog meseca obustavilo tender, jer ponuđači nisu ispunili uslove za izbor najpovoljnije ponude prema Zakonu o javnim nabavkama.

Ministar je kazao da će završetkom izgradnje novog mosta kod Beške i obilaznice oko Novog Sada kompletna deonica Beograd - Novi Sad biti gotova do polovine 2011. godine.

Mrkonjić je izrazio nadu da će na izgradnji severnog kraka Koridora 10 biti angažovana domaća preduzeća, koja su prošle godine uradila ukupno 50 kilometara poluautoputa - 20 kilometara na jugu, 20 na severu i 10 kilometara na obilaznici oko Beograda.

"Tu su stekla potrebna iskustva da bi mogli da rade sada zajedno gore na severu, dakle radiće više od 20.000 naših radnika iz tih preduzeća, a da ne govorim o ostaloj infrastrukturi koja će biti pored toga", naveo je ministar dodajući da ukupna vrednost radova iznosi oko 10 milijardi dinara.
Tender je raspisan za učešće u izgradnji 110 kilometara polu-autoputa, odnosno leve trake auto-puta od Novog Sada do Horgoša, i to na deonici izmedju Horgoša i 28. kilometra od granice i izmedju 38. kilometra i 98. kilometra, kao i deonici izmedju Kelebije i Subotice.

Mrkonjić je kazao da će krajem meseca, ili početkom aprila početi radovi na delu puta obilaznice oko Dimitrovgrada, odnosno 7,5 kilometara trase i sedam manjih mostova (dva lota), a da će izgradnja tunela početi u junu (treći lot).

Posao za dva lota je dobila "Alpina", uz uveravanje vlasnika te kompanije da će posao biti uradjen u roku, kao i uz uveravanja da će izgradnja mosta kod Beške, na kojem se dosta kasni, biti završena u roku, rekao je ministar.

Ministarstvo za infrastrukturu, prema Mrkonjićevim rečima, u naredna tri meseca planira i trendere za deonicu izmedju Grdelice i Grabovnice, čija je ukupna vrednost radova oko 38 miliona evra i deonicu izmedju Neredovca i Vladičinog Hana - oko 130 miliona evra, a radovi na obe deonice trebalo bi da počnu polovinom leta.

Ministar je, govoreći o takozvanom Koridoru 11, najavio da će radovi na izgradnji autoputa Beograd- južni Jadran, na deonici izmedju Uba i Lajkovca početi polovinom maja, jer je glavni projekat završen i dodao da su za taj projekat iz budžeta izdvojene dve milijarde dinara.

"Ima puno zainteresovanih stranih kompanija za realizaciju projekta, pre svega turskih. Sa početkom radova u ovoj godini otvaramo perspektivu za ceo projekat. Autoput Beograd-Boljare-Bar, preko Čačka, mora da bude realizovan u naredne četiri godine", zaključio je Mrkonjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: