Nova poskupljenja tokom marta

Građane Srbije tokom marta očekuje novi talas poskupljenja u maloprodaji, iako je promet robe u januaru bio manji za oko 19 odsto od proseka u 2009. godini.

Srbija

Izvor: Beta

Ponedeljak, 08.03.2010.

09:03

Default images

Proizvođači i uvoznici dostavili su trgovcima nove cenovnike po kojima će do kraja ovog meseca poskupeti ulje, kućna hemija, kozmetika, sveže mleko, neke vrste jogurta, keks, začini, džemovi, praškasti proizvodi i alkoholna pića. Niže cene se očekuju jedino kod suhomesnatih proizvoda.

Potpredsednik Nacionalne službe potrošača Srbije Zoran Nikolić kaže da će brojna najavljena poskupljenja umanjiti promet u radnjama. Nikolić objašnjava da bi trebalo preispitati opravdanost poskupljenja roba i usluga i da među trgovcima i proizvođačima ne postoji dovoljno razvijena svest o tome da svi moraju podeliti teret ekonomske krize.

"Pad vrednosti dinara je odavno postao izgovor. Firme koje sto odsto materijala koriste sa srpskog tržišta ne mogu poskupljenja pravdati rastom deviznog kursa", kazao je Nikolić.

On je istakao da je obaranje cena najvažnija konkurencija na tržištu i podsetio je na primer da je cena ulja od 140 dinara oborena na 75 dinara nakon što se na tržištu pojavilo ulje koje je jedan proizvođač nudio po znatno nižim cenama.

Sve poskupljuje zbog struje, gasa i komunalija

Sa druge strane, predsednik Udruženja poslodavaca Srbije Stevan Avramović kaže da roba ne može pojeftiniti kada se povećava cena struje i najavljuje poskupljenje gasa, kada lokalne samouprave u čijoj je to sada nadležnosti povećavaju cenu komunalija i iznajmnjivanja reklamnih panoa.

"Vlada treba da stavi moratorijum na cenu neke robu i onda neće doći do poskupljenja", kazao je on i dodao da je o tome potrebno da se razgovara jer će se doći u situaciju da proizvodi iz Mađarske i Hrvatske budu znatno jeftiniji nego domaći proizvodi.

Ministar trgovine Srbije Slobodan Milosavljević je početkom godine kazao da očekuje da će cene biti stabilne i u 2010. godini. Milosaljević, koji je rekao i da slabljenje dinara prema evru neće uticati na povećanje cena u Srbiji, nije želeo da govori o najavljenim poskupljenima.

Istovremeno, iz Ministarstva rada je najavljeno da će naredne nedelje početi izrada socijalnih karata kako bi građani sa najnižim primanjima imali popuste na račune za struju, telefon, komunalije ili dobijali pomoć u hrani i lekovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: