Nemci kupuju Telekom za mlrd. evra?

Državni paket akcija u "Telekomu Srbija" biće prodat "Dojče telekomu" na tenderu u oktobru, po početnoj ceni od milijardu evra za 30 odsto plus jednu akciju.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 04.03.2010.

12:42

Default images

Beogradski nedeljnik NIN tvrdi da je državni vrh Srbije doneo ovu odluku posle pregovora sa najozbiljnijim kupcem, "Dojče telekomom", koji preko grčkog "Otea", čiji je suvlasnik, već poseduje 20 odsto akcija srpskog operatera. Načelan dogovor o prodaji konačno je potvrđen prošle nedelje, tokom posete predsednika Srbije Borisa Tadića Berlinu, piše NIN.

Međutim, u kabinetu predsednika Srbije Borisa Tadića demantuju navode da se predsednik tokom prošlonedeljne posete Berlinu dogovarao o prodaji Telekoma Srbija. "Predsednik Tadić je u Bundestagu razgovarao sa predsednikom nemačkog parlamenta i nije imao sastanke sa bilo kojim predstavnikom Dojče Telekoma", kažu u kabinetu predsednika.

Takođe, i u Ministarstvu za telekomunikacije Srbije kažu da Vlada nije raspravljala o prodaji Telekoma i da nemaju komentar o navodima NIN-a.

U Telekomu Srbije navode da ga „ni Javno preduzeće PTT Srbije ni grčki OTE, kao vlasnici srpske telekomunikacine kompanije, nisu obavestili o nameri da prodaju deo svojih akcija“. "Shodno tome ne sprovodimo bilo kakve aktivnosti u vezi sa tim", kažu u Telekomu Srbije i medije podsećaju na odgovornost pri objavljivanju netačnih informacija koje mogu bitno da utiču na poslovanje kompanije i vrednost kapitala.

Sa druge strane, nemačka telekomunikaciona kompanija "Dojče telekom" nije želela da komentariše navode o kupovini Telekoma Srbije, nezvanično je rečeno Dojče veleu u toj kompaniji. "Naša strategija jeste postupno proširenje", kazao je izvor u Dojče telekomu.

Pored ostalog, NIN navodi i da, iako početna cena nije utvrđena, kao ni tačan procenat državnog paketa akcija koji će se prodavati, kao najverovatnija pominje se prodaja 30 odsto plus jedna akcija po početnoj ceni od milijardu evra.

Toliko "Dojče telekomu" treba da dođu do većinskog paketa u toj kompaniji, što dalje znači i u "Telekomu Srpske" i crnogorskom "M:telu", čiji je vlasnik "Telekom Srbija", piše list. "Dojče telekom" kao suvlasnik u "Telekomu Srbija" ima pravo preče kupovine, zbog čega je dogovor sa Nemcima neminovan.

NIN piše da su ovim dogovorom završeni dugi pregovori, tokom kojih se kao moguća opcija pominjala i prodaja direktnom pogodbom bez tendera, s obzirom na to da pravo preče kupovine nemačkog partnera odvraća druge kupce i na javnom nadmetanju.

Od direktne pogodbe se ipak odustalo, jer bi za to bio potreban ili međudržavni sporazum (kao za Naftnu industriju Srbije) ili neka vrsta leks specijalisa, navodi beogradski nedeljnik.

Vlada Srbije trenutno ima 80 odsto akcija Telekoma Srbije, preko Javnog preduzeća PTT Srbije, a 20 odsto poseduje grčki OTE. Telekom Srbije bi trebalo da se do 30. juna transformiše iz zatvorenog u otvoreno akcionarsko društvo, tako da građani besplatno dobiju 15 odsto akcija te kompanije, a bivši i sadašnji radnici 12 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: