D&B: Povećan rejting Srbije

Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit poboljšala je rejting Srbije sa visokorizičnih DB5a na DB4d sa umerenim rizikom poslovanja.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 03.03.2010.

11:18

Default images

Analitičari Dan i Bredstrita su ocenili da su na povećanje rejtinga Srbiji i prvo uticala brojna pozitivna ekonomska i politička kretanja. Srbija se sada prvi put našla u grupi zemalja sa umerenim rizikom poslovanja kojoj već pripadaju Albanija, Bugarska, Rumunija, Makedonja i Turska.

Na povećanje rejtinga našoj zemlji uticala su brojna pozitivna ekonomska i politička kretanja, a izglede za makroekonomsku stabilnost zemlje je u velikoj meri pomogao sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), saopštila je ta kuća.

Pored toga, skorašnji pad ekonomije je strukturalno koristio privredi smanjujući inflatorne pritiske i korigujući prethodni neodrživo veliki deficit tekućeg računa platnog bilansa, navedeno je u saopštenju. U D&B-u za naredni period očekuju da će inflacija i deficit tekućeg računa biti daleko ispod problematičnog nivoa dostignutog u 2008. godini.

Srbija je i dalje izložena rizicima

Iako na putu ka oporavku, ne očekuje se skoriji ekonomski oporavak Srbije - posle procenjenog pada bruto domaćeg proizvoda od 3,2 odsto u 2009, u D&B-u očekuju realni rast BDP-a do vrlo skromnih jedan odsto u ovoj godini, koji bi trebalo da se poveća na dva odsto u 2011.

I pored toga što analitičari D&B veruju da će globalno poboljšanje usloviti rast izvoza, domaća potražnja u Srbiji će i dalje ostati pod pritiskom iz više razloga. Na ličnu potrošnju će negativno uticati porast nezaposlenosti, restriktivni kreditni uslovi i veoma slab rast zarada.

Takodje, odsustvo jačeg ekonomskog oporavka, slabiji priliv inostranog kapitala i povećane rezerve praćene recesijom će imati uticaja na pouzdanost poslovanja i ograničenje investicione potrošnje.

Još jedna važna oblast je fiskalna politika u Srbiji. Odobreni kredit od MMF-a od četiri milijarde dolara isplaćuje se u tranšama, a isplata je uslovljena ispunjavanjem odredjenih uslova.

Ukoliko vlada ne ispuni dato obećanje MMF-u u potpunosti i ne zamrzne plate javnog sektora, postoji realna opasnost da isplate kredita budu odložene, čime bi se smanjilo i poverenje poslovnih ljudi i investitora za ulaganje u našu zemlju, naveo je D&B.

Ministarstvo: Poboljšanje rejtinga privlači investitore

Ministarstvo finansija Srbije je ocenilo da će poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije pozitivno uticati na strane investitore i njihovu odluku da ulažu u Srbiji. "Poboljšani kreditni rejting Srbije dokaz je da je Srbija na dobrom putu oporavka i izlaska iz recesije i da Vlada vodi ispravnu ekonomskui fiskalnu politiku" , navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Kako se dodaje, poboljšani kreditni rejting Srbije posledica je uspešno završene treće revizije stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom i pojačane fiskalne discipline.

"Na povećanje rejtinga naše države uticala su pozitivna ekonomska kretanja u Srbiji, posebno smanjenje platno-bilansnog deficita na 5,7 odsto BDP, procena da će ove godine BDP porasti za više od prvobitno planiranih 1,5 odsto, kontrolisani fiskalni deficit u 2009, koji je bio niži od deficita dogovorenog sa MMF", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: