Bajatović: U Staklaru 17,3 mil. EUR

U Srpsku fabriku stakla do kraja godine biće investirano u remont peći i savremenu tehnologiju oko 17,3 miliona evra.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 02.03.2010.

08:24

Default images

Sa tom investicijom do 2012. godine proizvodnja bi bila tri puta veća nego 2009. godine, izjavio je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i dodao da bi tako fabrika ponovo bila lider na tržištu Srbije i zemalja u regionu.

Ukoliko je realizuje ta investicija, 2010. godinu staklara će završiti sa pozitivnom nulom, a u 2011. godini fabrika bi poslovala sa dobitkom od oko sedam miliona evra, rekao je Bajatović.

On je dodao da je u Srbiji je prošle godine uvezena staklena ambalaža u vrednosti od 40 miliona evra, a tu ambalažu paraćinska staklara može bez većih problema da proizvede za domaće kupce, kao što su Rubin, kombinat Čoka, "Vršački vinogradi", pivare BIP, Čelarevo i oni bi imali izvanrednu ambalažu po evropskim standardima.

Bajatović je kazao da će se do kraja marta znati da li će Agencija za privatizaciju raskinuti ugovor za manjinskim vlasnikom SFS-a, bugarskim Rubinom. On je kazao da će ukoliko ugovor o privatizaciji paraćinske fabrike ambalažnog stakla bude raskinut tražiti strateškog partnera.

"Do sada je o tome razgovarano sa hrvatskim Vertopakom, grčkom firmom Jula i jednom velikom italijanskom kompanijom", kazao je Bajatović i dodao da trenutno nema ovlašćenje da navede ime italijanske kompanije. Bajatović je kazao da bi treća opcija bila da SFS uzme kredit za investicije u poslovanje. "Vlada Srbije će u narednih 15 dana odlučiti koji je model restrukturiranja Srpske fabrike stakla najprihvatljiviji", naveo je on.

On je kazao da bi nakon restrukturanja bila sačuvana sva radna mesta, osim za one koji žele dobrovoljno da napusta fabriku uz otpremninu. "Od kada je Srbijagas preuzeo SFS obezbeđena je redovna isplata plata, a uskoro će biti isplaćeni i doprinosi", naveo je on.

Bajatović je naveo da je sa bankama postignut dogovor o reprogramiranju duga tako da u narednih godinu dana neće biti blokade računa.

Generalni menadžer ispred većinskog vlasnika i rukovodilac projekta revitalizacije i restrukturiranja staklare Milutin Lević je rekao da fabrika trenutno ima nasleđeni dug iz prethodnog perioda od oko 64,7 miliona evra.

Otpuštanja radnika neće biti, a fabrika trenutno zapošljava 1.700 radnika, naveo je Lević i dodao da će 300 zaposlenih otići iz fabrike po osnovu dobrovoljnog socijalnog programa.

Inspekcija Agencije za privatizaciju do polovine marta treba da utvrdi da li će bugarski Rubin iz Plevena, trenutno manjinski akcionar Srpske fabrike stakla u Paraćinu, i dalje biti poslovni partner većinskog vlasnika fabrike Srbijagasa ili će se tražiti novi strateški partner.

Inspekcija Agencije za privatizaciju treba da utvrdi da li je Rubin iz Plevena ispoštovao obaveze iz kupoprodajnog ugovora. Ukoliko to nije učinjeno, agencija će raskinuti ugovor a kapital manjinskog akcionara preći će u vlasništvo države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: