Grejanje u Beogradu skuplje za 20%

Upravni odbor “Beogradskih elektrana” je uputio predlog o poskupljenju cene grejanja za 20 odsto kabinetu gradonačelnika.

Srbija

Izvor: Blic

Petak, 19.02.2010.

14:11

Default images

Gradske službe predlog sa obrazloženjem dostaviće ministarstvima trgovine i finansija koje treba da daju saglasnost na predloženo poskupljenje. Ukoliko se dobije saglasnost cena grejanja za domaćinstva od sledećeg meseca biće veća za 20 odsto, a za toliko će poskupeti i potrošna topla voda.

„Izvesno je da će grejanje poskupeti od marta. Sad se se samo čeka na saglasnost i to će biti objavljeno kao zvanična odluka. Republički organi će se najkasnije izjasniti sledeće nedelje o zatraženom poskupljenju“, navodi izvor Blica iz Elektrana.

Član Gradskog veća Goran Aleksić je potvrdio da „utvrđen predlog o poskupljenju u skladu sa rastom cene energenata. Ideja je da cena grejanja prati cenu gasa“. On je ponovio da je razlog za poskupljenje grejanja to što su energenti, pre svega gas i mazut, poskupeli od početka grejne sezone u proseku za 20 odsto. On navodi da je u oktobru cena gasa bila 279 dolara na 1.000 kubnih metara, a da je u januaru „skočila“ na 326 dolara.

„Na rast cene energenata treba dodati i rast kursa dolara, s obzirom da svi ugovori imaju deviznu klauzulu. Kad se to doda gas je onda u dinarskoj protivvrednosti poskupeo skoro 30 odsto“, kaže on i dodaje da „energenti u ukupnim troškovima Elektrana učestvuju sa 67 odsto. Grejanje mora da poskupi da bi Elektrane uredno mogle da servisiraju svoje obaveze kako bi bilo grejanja“.

Elektrane su predložile i poskupljenje grejanja od šest odsto za pravna lica, odnosno poslovni prostor. „Razlog što će poskupljenje za poslovni prostor biti manje nego za domaćinstva, jeste to što ovi potrošači već plaćaju veću cenu grejanja, odnosno ekonomsku cenu za razliku od domaćinstava. Poskupljenje za poslovni prostor je u skladu sa godišnjom projektovanom inflacijom od šest odsto“, kaže izvor Blica iz Elektrana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: