Telenor: Nema dogovora sa Telekomom

Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) je Telenoru uručila licencu za fiksnu telefoniju u Srbiji, kojom se ukida monopol u toj oblasti.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.02.2010.

02:37

Default images

Direktoru Telenora u Srbiji Ćel Morten Jonsenu licencu je uručio direktor Ratela Milan Janković, u prisustvu premijera Srbije Mirka Cvetkovića i ministarke za telekomunikacije i informaciono društvo Jasne Matić.

Jonsen je, prilikom uručenja, izjavio da kompanija Telenor nije uspela da se dogovori sa Telekomom Srbije o zakupu telekomunikacione infrastrukture. "To nije veliki problem i očekujemo da će biti rešen u kratkom roku uz pomoć Republičke agencije za telekomunikacije (Ratel)", rekao je i dodao da bi za nekoliko meseci bi trebalo da počnu izgradnju sopstvene infrastrukture, čim budu pripremili dokumentaciju i dobili dozvole.

Kako je rekao, važna uloga Telenora kao drugog operatera fiksne telefonije biće da ubrza razvoj u telekomunikacijama u Srbiji. "Ključno u prve dve godine biće investranje u razvoj širokopojasnog pristupa internetu u Srbiji, odnosno da se pruže usluge u oblastima u koje Telekom do sada nije investirao", kazao je Jonsen.

Predsednik Upravnog odbora Ratela Jovan Radunović kazao je da će ta agencija kao regulator u oblasti telekomunikacija rešiti problem Telekoma i Telenora oko iznajmljivanja telekomunikaciona infastrukuture. "Potrebno je da se to reši u što kraćem roku", istakao je Radunović, da bi Telenor mogao da počne da pruža usluge građanima Srbije.

Podsetimo, kompanija Telenor saopštila je u januaru, po proglašenju za pobednika na tenderu za dodelu licence, da će morati da uđe u razgovore sa Telekomom oko zakupa infrastrukture kako bi mogli da ispune obaveze iz licence i za godinu dana počnu sa radom. Tada je saopšteno da će Telekomu dati fer ponudu zasnovanu na međunarodnim standardima u toj oblasti.

Kako saznaje Danas, pre nekoliko dana Telenor je dobio Telekomov cenovnik koji im ne odgovara. U takvoj situaciji sada postoji mogućnost da Republička agencija za telekomunikacije proglasi Telekom za operatera sa dominantnim učešćem na tržištu (u toj oblasti) i da kao regulatorna agencija ona odredi cene po kojima bi Telenor zakupio Telekomove kapacitete, piše taj list.

Telenoru licenca, startuje u 2011.

Prilikom uručenja licence, premijer Cvetković je rekao da se radi o značajnom trenutku telekomunikacija u Srbiji, jer se i formalno otvara konkurencija u jednoj grani infrastrukturnog karaktera. On je najavio da će vlada nastaviti reforme i polako će ukidati monopole i u ostalim granama privrede.

Generalni direktor kompanije Telenor u Srbiji Ćel-Morten Jonsen je rekao da je ta kompanija spremna da uradi svoj deo posla kada su u pitanju ulaganja u infrastrukturu. "Vidimo ovo kao nastavak puta započetog još pre tri i po godine kada je Telenor došao u Srbiju i kupio Mobtel", rekao je Jonsen i dodao da mu je drago što ta norveška kompanija utire put novim tehnologijama u Srbiji.

"Kompanija Telenor ostaje posvećena razvoju usluga i mreže za pojedine korisnike i građane. Ovo će zahtevati znatne investicije ali smo sigurni da ćemo uz pomoć RATEL-a, Ministarstva za telekomunikacije i Vlade da sprovedemo ove investicije", rekao je Jonsen.
Ministarka Jasna Matić je rekla da će uvođenje konkurencije naterati učesnike na tržištu da investiraju u razvoj i izrazila očekivanje da će Telenor do kraja ove godine početi da pruža usluge u fiksnoj telefoniji. Ona je rekla da je bitno da se građanima Srbije omogući ukidanje dvojnika u fiksnoj telefoniji i širokopojasni pristup internetu.

Kompanija Telenor, jedina je dostavila ponudu na tenderu za dobijanje licence, a Komisija za sprovodjenje postupka javnog nadmetanja je posle detaljnog pregleda konstatovala da je ta kompanija priložila svu potrebnu dokumentaciju. Vlada Srbije prihvatila je ovu ponudu 21. januara, a Upravni odbor RATEL-a dodelio je licencu Telenoru sutradan, 22. januara.

Dodeljivanjem druge licence za operatora fiksne telefonije okončaće se monopol Telekoma koji je po zakonu istekao još juna 2005. godine. Telenor ima rok od godinu dana da počne da pruža usluge fiksne telefonije i ADSL pristupa Internetu.

Osnovni uslov koji je zainteresovane kompanije trebalo da zadovolje na tenderu je da su registrovane za obavljanje telekomunikacione delatnosti, da su u 2008. godini imali ukupan prihod veći od 200 miliona evra i da imaju najmanje milion korisnika.

Kompanija Telenor u Srbiji ima oko 2,8 miliona korisnika, a deo je norveške telekomunikacione kompanije koja posluje u 14 zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: