Petrohemiji ne prekida proizvodnju

Pančevačka Petrohemija neće obustaviti proizvodnju, a nedostatak sirovina, ranije ugovorenih sa Naftnom industrijom Srbije, nadomestiće iz unutrašnjih rezervi.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 18.02.2010.

16:16

Default images

Kako se navodi, rukovodstvo Petrohemije će, uz podrsku Vlade Srbije, nastaviti razgovore sa rukovodstvom NIS-a oko povećanja količina isporuka sirovog benzina, jer je to u skladu sa investicionim planovima kompanije.

"Nadamo se da će u najkracem roku biti prevazidjeni problemi u vezi sa isporukom dodatnih količina sirovine od strane NIS-a", navodi se u saopštenju koje je potpisao vršilac dužnosti generalnog direktora Saša Pavlov.

Inače, ranije danas je Petrohemija saopštila da je Naftna industrija Srbije (NIS) obustavila isporuku sirovog benzina zbog čega postoji realna opasnost da ta fabrika prestane da radi. Pavlov je naveo da je NIS 16. februara obavestio Petrohemiju da, zbog tehnoloških problema, nije u mogućnosti da isporuči dodatne količine benzina, koji je osnovna sirovina za rad te petrohemijske fabrike.

Direktor fabrike izrazio je nadu da će u međuvremenu pojedini inostrani dobavljači omogućiti Petrohemiji da održi proizvodnju na minimumu. Dodao je da će to svakako izazvati dodatne gubitke te kompanije zbog logističkih troškova dopreme i rada na minimumu.

Inače, tokom jučerašnje posete Petrohemiji ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da postoje "problemi u isporuci ugovorenih količina sirovog benzina iz NIS-a, i da će se razgovarati sa tom kompanijom da budu rešeni". Ni Dinkić ni Pavlov nisu tada pominjali da je isporuka iz NIS-a obustavljena i ugrožena proizvodnja Petrohemije.

NIS: Isporučuju se ugovorene količine benzina

Naftna industrija Srbije (NIS) je saopštila da pančevačkoj Petrohemiji redovno isporučuje ugovorenih 7.500 tona sirovog benzina mesečno, ali da trenutno nema mogućnosti da isporuči dodatne količine.

"NIS ispunjava svoje obaveze vezane za isporuku primarnog benzina u HIP Petrohemija i u potpunosti postuje Protokol o saradnji koji je potpisan sa pančevačkom fabrikom i Ministarstvom za ekonomiju Srbije u jesen 2009. godine", navodi se u saopštenju.

U NIS-u su istakli da su spremni i da isporucuju dodatne količine primarnog benzina u periodima kada za to postoji tehnološka mogućnost. Trenutno NIS nema mogućnosti da isporucuje dodatne količine primarnog benzina jer su te sirovine potrebne za proizvodnju naftnih derivata u Rafinerijama NIS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: