Raskinut ugovor o prodaji BIP-a

Agencija za privatizaciju je raskinula ugovor o prodaji Beogradske industrije piva (BIP) konzorcijumu kompanija Alita i "Junajted nordik beverdžiz".

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.02.2010.

11:35

Default images

Ugovor je raskinut zbog neizvršenja investicione obaveze za drugu godinu, u iznosu od 2,6 miliona evra, neizvršenja obaveze otkupa akcija, prinudne naplate putem prodaje osnovnih sredstava zbog neizmirivanja poreskih obaveza i raspolaganja imovinom preduzeća suprotno odredbama ugovora, navedeno je u saopštenju.

Agencija je navela i da će Akcijski fond, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, imenovati privremenog zastupnika kapitala radi daljeg upravljanja preduzećem.

Ugovor o prodaji akcija iz porftelja Akcijskog fonda AD litvansko-švedskom konzorcijumu zaključen je 24. jula 2007. godine. Konzorcijum kompanija iz Litvanije i Švedske je ponudio za kupovinu kapitala oko 21,4 miliona evra i investicioni program u vrednosti 5,1 milion evra i prihvatio obaveze po osnovu obaveznog socijalnog programa.

Da se ugovorne obaveze nisu poštovale radnici su ukazivali još prošle godine, poslednji put u maju, kada su protestovali i zahtevali raskid ugovora o prodaji fabrike zbog lošeg poslovanja, navodeći da "sve ukazuje na to da novi vlasnici vode firmu ka stečaju". "Fabrika je prilikom privatizacije vredela 60 miliona evra, a sada je njena vrednost ispod 20 miliona", tvrdio je tada predstavnik glavnog odbora Udruženja malih akcionara BIP-a Mića Jeftić.

Uprava preduzeća je istupala u javnosti negirajući tvrdnje radnika, a u cilju bolje obaveštenosti i veće transparentnosti otvorila je blog stranicu adbip.blogspot.com na kojoj je i odgovarala na sve nejasnoće u vezi sa privatizacijom BIP-a. Između ostalog, na toj stranici je bilo navedeno da su "u BIP-u, godinu dana nakon privatizacije, unapre]ena tehnologija, smanjeni troškovi i povecani kapaciteti proizvodnje".

Loše poslovanje BIP-a u proteklim godinama obrazlagano je činjenicom da je "kada je potpisan ugovor, u oktobru 2007, preduzeće već poslovalo sa gubicima šest godina" i da se to "odrazilo na vrednost tržišnog učešća".

Država će morati da nadoknadi štetu

"Akcionari BIP-a će tražiti da se pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal povede postupak protiv bivših vlasnika pivare, konzorcijuma firmi Alita iz Litvanije i 'Junajted Nordik beveridžiz' iz Švedske", kaže predsednik Udruženja manjinskih akcionara "Novi akcionari" Vojislav Ćorović i dodaje da će oni tražiti od države i da im "isplati nadoknadi štetu zbog propale i neuspešne privatizacije, jer je ugovorom bilo predviđeno da novi vlasnik na ime otkupa akcija isplati oko 18,5 miliona evra akcionarima".

"Štetu je manjinskim akcionarima naneo većinski vlasnik, uz svesnu ili nesvesnu podršku državnih organa", ocenio je on i podsetio da su akcionari još pre godinu i po dana ukazivali na loše poslovanje menadžmenta kompanije, kao i da su 2008. godine Drugom opštinskom sudu u Beogradu podneli krivične prijave protiv vlasnika pivare, ali da postupak do danas nije počeo.

"Još pre godinu i po dana smo ukazivali agenciji i svim državnim organima šta radi većinski vlasnik u BIP-u. Čim je preuzeo firmu, odmah je uzeo kredit od 6,8 miliona evra sa zelenaškom kamatom od 20 posto", naveo je Ćorović.

"Takođe, sklopljen je štetan ugovor, kako za akcionare, tako i za zaposlene. Tim ugovorom je predviđeno da će, posle dve godine od kupovine, vlasnik malim akcionarima isplatiti 4,5 evra po akciji, ali od te isplate nije bilo ništa", rekao je on i dodao da nisu poštovane ni odredbe ugovora o ulaganju od oko 2,6 miliona evra, kao i da je račun preduzeća blokiran već godinu dana.

Prema njegovim rečima, simptomatično je i to da porezi koji su dostigli 20 miliona dinara nisu plaćeni dve godine, a da pri tome niko iz preduzeća nije odgovarao. "Poreze i doprinose većinski vlasnik ne plaća dve godine, reč je o blizu 20 miliona evra. Pa se pitamo ko njega štiti, ko stoji iza njega i svega ovoga. Neko mora da odgovara zbog toga", naglasio je Ćorović.

On je naveo da je na sastanku Upravnog odbora Udruženja zaključeno da se akcionarima mora nadoknaditi šteta, kao i da nezavisna revizorska institucija treba da izvrši detaljnu analizu poslovanja od početka privatizacije do danas. Doneta je i odluka da se podnesu krivične prijave protiv većinskih vlasnika i njihovih saučesnika za organizovani kriminal, zbog više zloupotreba i kriminalnih radnji u poslovanju, kao i da se procesuiraju sve krivične prijave koje je već podnelo Udruženje akcionara .

Zaključeno je i da se dospeli porezi i akcize mogu naplatiti iz dela vlasništva koji pripada većinskom vlasniku - državi, a ne iz dela vlasništva manjinskih akcionara. Zatraženo je i da se uradi plan reorganizacije BIP-a, da nadležni organi oduzmu pasoše licima koja rukovode u BIP-u, do okončanja krivičnih postupaka.

Država će, ukazao je on, morati i da investira u BIP zbog loše izvršene privatizacije, da sprovede novu privatizaciju i nadje novog strateškog partnera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: