Vlada ipak predlaže povećanje plata

Zvaničnih razgovora Vlade i misije MMF-a o povećanju plata u javnom sektoru nije bilo, ali će srpske vlasti u maju predložiti povećanje plata od septembra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 16.02.2010.

09:21

Default images

Blic, pozivajući se na svoj izvor blizak domaćim pregovaračima, navodi da je formula koja bi mogla da bude primenjena - inflacija plus polovina ostvarenog BDP-a. U delu Vlade, kako saznajemo, postoji ubeđenje da je to makroekonomski održivo i korisno.

Inače, u neformalnim razgovorima MMF-u je već rečeno da je za domaće vlasti politički neodrživo da plate ipak ostanu zamrznute do kraja godine. Ipak, Dejan Šoškić, član Ekonomskog saveta Vlade, deli stav MMF-a da plate i penzije do kraja godine moraju ostati zamrznute.

„Ljudima treba reći istinu. Naši ljudi su nekoliko puta dokazali da umeju da promišljaju i da nisu bezoblično glasačko telo koje će se dići na izbore ukoliko se plate u javnom sektoru ne odmrznu. Prvo, to se ne odnosi na sve građane, drugo, lako je izračunati da bi svaki drugi scenario mnogo više koštao, i to sve nas“, kaže Šoškić.

On veruje da izbori ništa ne bi rešili i ponavlja da je javni sektor preglomazan za naš bruto domaći proizvod. „Izlaz ne treba tražiti u tome da se podižu plate i penzije, nego u povećanju BDP-a, i to u privatnom sektoru i izvozno orijentisanoj privredi“, kaže Šoškić i zaključuje da „samo kada se dimnjak zadimi na fabrikama i počnemo da izvozimo industrijsku robu, biće bolje. Mi više ne možemo živeti od bankarstva“.

Treba podsetiti da je krajem godine, kada se pravio budžet za 2010. godinu, isticano da su najveće uštede u državnoj kasi napravljene upravo na zamrzavanju plata i penzija i ove godine, i to - 50 milijardi dinara.

Pavle Petrović, profesor ekonomije i urednik Kvartalnog monitora, smatra da bi povećanje plata u javnom sektoru bilo finansijski neodrživo. „Nema mesta za povećanje plata. Deficit nam je veliki već sada i ne verujem da će MMF pristati na dodatno povećanje. Uz to, javni dug nam je za dve godine porastao za deset procentnih poena i biće na kraju godine oko 32 odsto BDP-a, a odbijen nam je dug za Kosovo“, objašnjava profesor Petrović.

Ostaje varijanta da se poveća neki od poreza, a najčešće pominjan je PDV, piše Blic.

Brkić: Tek u junu ozbiljno sa MMF-om

Dvonedeljni razgovori predstavnika MMF i Vlade Srbije trebalo bi da traju do 23. februara. Razgovori se obavljaju u okviru redovnih godišnjih konsultacija, uz istovremenu reviziju stend-baj aranžmana od 2,9 milijardi. Urednik ekonomske rubrike lista "Politika" Miša Brkić smatra da tekući razgovori dobro teku, ali da tek predstoje ozbiljnije runde pregovora.

"Predstavnici Srbije mogu da ubeđuju MMF da bi bilo dobro da sve one ugovorene stavke ne budu tvrdo primenjivane do kraja ove godine jer ne bi bilo dobro da se Srbiji, ako budu zatezali, dogodi jedan domaći Ugo Čavez”, kaže Brkić.

"I misija MMF-a i vlasti u Srbiji su svesne da negde u drugoj polovini ili krajem ove godine treba podstaći tražnju, da bi mogla domaća privreda da radi. Tvrdo insistiranje na zadržavanju zamrznutih plata i penzija moglo bi da se obije o glavu i Srbiji i MMF-u, ako bi na vlast došla jedna populistička ekipa koja vreba iz senke", smatra on.

Do sada su povučene dve rate kredita od MMF-a u ukupnoj vrednosti 1,12 milijardi evra, a uzimanje treće od 350 miliona evra zavisiće od novog izveštaja Misije MMF-a.

Plan NBS je da se ta tranša povuče u maju ove godine čime će, prema rečima guvernera Radovana Jelašića, Srbija povući četvorostruki iznos kvote koju ima u MMF-u, zbog čega bi na eventualne, buduće pozajmice morala da plaća "penale" od dva odsto godišnje.

U toku današnjeg dana delegacija MMF-a posetiće i privatnu vinariju "Radovanović" gde će, prema rečima vlasnika Mije Radovanovića međunarodnim finansijskim stručnjacima pokazati kako je u Srbiji moguće napraviti kvalitetan i uspešan biznis.

"Do pre nekih 10, 15 godina mi smo imali tipična industrijska vina koja nisu mogla da oduševe ljude koji u vinu traže nešto više. Zato je veoma zanimljivo da danas možemo da proizvedemo vina koja su dopadljiva i koja su osvajala medalje na evropskim takmičenjima i da je Srbija, po geografskom položaju, sjajno mesto za proizvodnju grožđa i vina. Gospodin Dinkić i Jelašić su, poznavajući priču o vinima, hteli da pokažu to i MMF-u", objašnjava Radovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: