Prenosivost i za fiksni broj

Pravilnik o prenosivosti broja mobilne telefonije, koji će omogućiti korisnicima da promene operatora bez menjanja broja, stupa na snagu danas.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 13.02.2010.

12:38

Default images

Ministarka za telekomunikacije i informaciono drustvo Jasna Matić kaže da su u pismu kojim je data saglasnost na Pravilnik o prenosivosti broja telefona, koji je dostavljen Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) predložene i izmene tog pravilnika do kraja godine da bi se gradjanima omogućila i prenosivost fiksnog broja.

"Kada bude izdata licenca za fiksnu telefoniju, mi ćemo RATEL-u predložiti da izmeni pravilnik da bi se omogućila i prenosivost fiksnog broja", istakla je Matićeva.

Budući da je predviđeno da prenosivost brojeva počne da funkcioniše tek od 1. januara iduće godine, RATEL-u je naloženo da naruči softver i opremu koja je neophodna kako bi ceo proces bio uspešan, rekla je ona. Neophodno je, takodje, da sve u potpunosti bude harmonizovano sa evropskim direktivama o ovoj proceduri, dodala je Matićeva.

Prema pravilniku, naknada za prenos broja, koja iznosi 200 dinara, plaća se operatoru kod koga korisnik želi da pređe, dok taj operator za svakog novog pretplatnika isplaćuje hiljadu dinara kompaniji iz čije je mreže preuzeo broj.

Prenos broja može da se odbije ukoliko je zahtev podnelo neovlašćeno lice, ili je zahtev netačan i nepotpun, ako korisnik nije izmirio dugovanja prema prvobitnom operatoru, ukoliko je u mreži manje od tri meseca, ili kao korisnik pripejd usluge nije registrovan.

U pravilniku stoji da pretplatnik koji je preneo broj ne može ponovo da traži prenos istog broja u periodu kraćem od tri meseca, kao i da pretplatnik ne može od novog operatora da traži i dodatne usluge koje je imao kod prethodnog.

Pripejd korisnik, takođe, ne može od prvobitnog operatera da zahteva naknadu za preostali iznos na svom računu i neiskorišćeni saobraćaj. Kada je reč o vremenu koje je neophodno za prelazak na mrežu drugog operatora, pravilnik predviđa najviše dva dana za proveru ispunjenosti uslova, kao i dva dana za sam prenos broja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: