Nikos tuži Agenciju zbog Kristala

Konzorcijum Nikos, vlasnik kruševačkog preduzeća za preradu stakla Kristal, tužiće Agenciju za privatizaciju zbog odluke o raskidu kupoprodajnog ugovora.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.02.2010.

08:40

Default images

Agencija za privatizaciju je odluku o raskidu kupoprodajnog ugovora donela 21. decembra, a kao obrazloženje je navela neispunjavanje obaveze održavanja delatnosti firme i neispunjavanje odredaba pojedinačnog kolektivnog ugovora o isplatama zarada.

Taj konzorcijum smatra da je odluka doneta nezakonito i da mu je time naneta šteta. Kristal je prodat Nikosu u februaru prošle godine za osam miliona dinara.

Slobodan Milovanović, predstavnik Konzorcijuma, je rekao da je odluka o tužbi usledila posle brojnih napisa u medijima o razlozima raskida kupoprodajnih ugovora i precizno navedenih kriterijuma za donošenje takve odluke, koji se ne mogu primeniti na Nikos.

Milovanović je naveo da je Konzorcijum izlicitiranu cenu na sopstveni zahtev platio odjednom, i da je u rekonstrukciju objekata i mašina, koje su pod hipotekama, investirao oko 200 hiljada evra.

"U međuvremenu smo, u skladu sa ugovorom, pokrenuli postupak za nabavku novih mašina za 1,5 miliona dinara, koje je trebalo da stignu krajem januara. Pokrenuli smo i proizvodnju, iako pod veoma teškim uslovima jer preduzeće prethodnih šest godina nije radilo", precizirao je Milovanović.

On je naveo da su plate u Kristalu kasnile četiri meseca, ali da je Konzorcijum, zbog kašnjenja Agencije za privatizaciju da izda potvrdu o kupovini firme, u posed ušao tek 4. maja, a da je ugovor raskinut posle samo sedam meseci, čime je novom vlasniku "uskraćena šansa da firmu postavi na noge".

Milovanović je dodao da je i u vreme kašnjenja plata radnicima kojih je u preduzeću 21, omogućeno da se snabdevaju u trgovinama po doiskontnim cenama, te da su oni za to vreme iskoristili oko 300 hiljada dinara.

"Konzorcijum je 14 meseci pre privatizacije isplaćivao plate radnicima Kristala po osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, a za šest meseci od kupovine uspeli smo i da im povežemo četiri godine radnog staža i pripremimo dokumentaciju za povezivanje i preostalih osam meseci", rekao je Milovanović.

Prema njegovim rečima, od presudnog značaja za podnošenje tužbe je i činjenica da radnici nisu štrajkovali i da su se na poslednjem sastanku sa predstavnicima Agencije izjasnili da ne žele raskid ugovora.

Milovanović je rekao da Nikos ne želi da mu Kristal bude vraćen, jer sada, "kada je zaustavljen proces proizvodnje i obezvređen uloženi rad, za 'Kristal' nema budućnosti".

U Kristalu je posle više od mesec dana od raskida ugovora, početkom februara, postavljen zastupnik kapitala jer je više kandidata prethodno odbilo to mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: