Podela akcija (ni)je dobro rešenje

Ekonomski i berzanski stručnjaci ne slažu se u oceni da li će podela akcija javnih preduzeća, pre njihove privatizacije, oživeti tržište kapitala u Srbiji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 06.02.2010.

15:20

Default images

Dok jedni smatraju da će se, kada građani počnu da trguju na berzi 'iskristalisati' prava tržišna cena i da će strani i institucionalni investitori pokazati interes, drugi tvrde da tražnje neće biti, jer neće biti poznato ko je vlasnik većinskog paketa u tim javnim preduzećima.

Direktor "Jorgić brokera" Branislav Jorgić smatra da bi podela akcija javnih preduzeća pre privatizacije trebalo da oživi tržište kapitala u Srbiji i da, što je najvažnije, omogući formiranje tržišne cene akcije.

On je pozdravio odluku da se izađe na berzu pre procesa privatizacije, odnosno pre konstituisanja nekog većinskog vlasnika, ističući da će u tom slučaju biti veća zainteresovanost potencijalnih kupaca za akcije i verovatno formiranje više cene na berzi.

"Biće otkrivena i stvarna tržišna cena tih akcija, pa neće biti naknadnih nagadjanja da li je neki strateški partner to jeftino kupio ili je preplatio", rekao je Jorgić. Ističući da će cena akcija u mnogome zavisiti od rezultata poslovanja i korporativne kulture tih kompanija, ali i od opšte konjunkture na svetskom i našem tržištu, on je dodao da je veoma bitno i redovno izveštavanje javnosti o poslovanju i planovima razvoja. Jorgić je naveo da ne očekuje veliku navalu gradjana na brokere sa nalozima za prodaju akcija. "Mi smo imali sličan strah 2002. godine, kad se krenulo sa trgovanjem obveznicama devizne štednje. Tada smo imali veliki broj njihovih vlasnika, pa je posle prvog udara koji je trajao par meseci sve brzo ušlo u normalane tokove", objasnio je on.

Direktor Centra za ekonomska istraživanja pri Institutu društvenih nauka Danilo Šuković izjavio je da je tehnički moguće sprovesti besplatnu podelu akcija javnih preduzeća pre njihove privatizacije, ali i ocenio 'da to nije ekonomski logično'.

"Samo ona vrednost po kojoj preduzeće prodato je prava vrednost. Knjigovodstvena vrednost tih firmi uopšte nije realna i ona ne odražava pravu vrednost", rekao je Šuković. Ističući da nije jasno zbog čega se žuri sa podelom akcija preduzeća 'koje još nisu čak ni na tržištu', on je dodao da do sada nije čuo za primere u svetu da su se akcije dele pre privatizacije nekog preduzeća.

Šuković je naveo da treba izbegavati obećanja koja nisu realna i podsetio da je već bilo reči da će građani od besplatnih akcija dobiti po hiljadu evra. Uz to, nije moguće da se tim akcijama trguje na berzi jer je teško očekivati da neko kupuje manjinske pakete, a da ne zna ko je većinski vlasnik firmi.

"Sve ovo može da se uradi, ali mislim da nije ekonomski logično. Logično je da se preduzeće proda, da se akcije podele i onda ko hoće da trguje da trguje. To bi bio jedan logičan redosled koraka", smatra Šuković.

On je izjavio i da je prirodnije bilo da gradjani, kao što je to bilo 6. januara, dobiju 1.700 dinara, nego da dobiju nominalne akcije, jer i sami nisu dovoljno edukovani u toj oblasti.

Savetnik malih akcionara Branko Pavlović ocenio je, međutim, da je podela akcija pre privatizacije dobar potez jer se na taj način, u slučaju prodaje većinskog paketa, omogućava učesće i malim akcionarima.

"Nema razloga da se odlaže podela tih akcija, jer se ona ionako vrši na osnovu obračunskih kategorija. 'Kvote' koje pripadaju građanima i zaposlenima su fiksne - građanima je 15 odsto, a zaposlenima u odnosu na procenjenu tržišnu vrednost", objasnio je Pavlović.

On je upozorio da je posebno pitanje vrednost na osnovu kojih će se deliti akcije. Za zaposlene je nepovoljno da procenjena tržišna vrednost bude obračunska vrednost u podeli akcija, jer se tako smanjuje njihov udeo u ukupnoj podeli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: