Beograd moguća socijalna bomba

Ukoliko se nastavi trend demografskih kretanja kakav sad imamo glavni grad postaće potencijalna socijalna bomba, kaže Goran Džafić.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 06.02.2010.

12:54

Default images

Džafić, privremeni direktor novoformirane Nacionalne agencije za regionalni razvoj, objašnjava da u roku od deset godina u Beogradu neće živeti dva miliona stanovnika već šest ili sedam miliona i Beograd će postati potencijalna socijalna bomba jer će tu živeti najveći broj nezaposlenih.

On je naveo da će zato jedan od glavnih zadataka te agencije biti smanjenje regionalnih demografskih kretanja, postizanje održivog i ujednačenijeg regionalnog razvoja. Džafić je podsetio da je situacija trenutno takva da je razlika u razvijenosti najboljih i najlošijih regiona jedan prema sedam.

On je objasnio da je Zakonom o regionalnom razvoju predviđeno da poslom smanjenja razlika rukovodi savet za regionalni razvoj na čijem čelu će biti ministar ekonomije, a članovi ministri, predsednik Izvršnog veća Vojvodine i predsednici opština.

Ispod saveta nalaziće se agencija koja će koordinirati sprovođenje projekata, dok će u svakom od pet statističkih regiona postojati regionalne agencije za razvoj, kao i oblasne agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

150 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: