Besplatne akcije tek posle marta

Ideja o novoj, besplatnoj podeli akcija, praktično neće moći da se realizuje do marta, jer je neophodna izmena dva zakona, kažu u Agenciji za privatizaciju.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 04.02.2010.

15:13

Default images

U Agenciji objašnjavaju da je potrebna promena zakona o agenciji za privatizaciju i zakona o besplatnim akcijama u Skupštini. Tek tada, nakon prolećnog usvajanja u parlamentu, biće moguća primena Zakona o besplatnim akcijama.

Izmenama Zakona o besplatnoj podeli akcija omogućena je podela, ali i trgovanje akcijama javnih preduzeća (JP) pre njihove privatizacije, a za ovu godinu planirana je podela akcija Telekoma i Aerodroma 'Nikola Tesla', dok će akcije EPS-a građani dobiti tokom 2011. godine. Predviđeno je i da prvo trgovanje akcijama bude besplatno do 31. decembra 2012. godine. Ključna novina je to što će građani dobiti akcije Telekoma i aerodroma "Nikola Tesla" pre nego što ova javna preduzeća budu privatizovana. Podela akcija biće realizovana nakon što ova preduzeća pređu u otvorena akcionarska društva, a taj rok je do 30. juna ove godine.

Novi zakon predviđa da se akcije prvo podele bivšim i sadašnjim zaposlenima, a tek onda 15 odsto kapitala u vlasništvu države podeli građanima. Kolika će biti cena akcija, u agenciji nisu mogli da kažu.

“Cena će biti knjigovodstvena, ali je bitno pomenuti da prvog dana trgovanja može da skoči i 300 posto. To važi i za NIS i za sve ostale akcije. Koliko će da vredi akcija će reći tržište i svako će da dobiti odrađenu vrednost u zavisnosti od toga kada ih bude prodavao”, kaže direktor Centra za podršku privatizaciji pri Agenciji za privatizaciju Boris Majstorović. Novim rešenjima koje je Vlada usvojila, predviđeno je i osnivanje akcionarskog društva, koje će obuhvatiti akcije iz privatizacionog registra, akcijskog fonda i preduzeća sa državnim kapitalom koja kasnije budu privatizovana. Odluku o trgovini akcija ovog društva donosiće savet fonda, a članove će birati vlada.

I tim akcijama će građani moći da trguju na berzi, objasnio je Majstorović i dodao da postoji i alternativa da građani sačekaju Akcionarski fond da proda akcije iz svog portfelja, a zatim obezbedi novac za otkup sopstvenih akcija. Akcionarski fond sa otkupljenim akcijama neće ništa dalje da radi, već će ih jednostavno poništiti.

Cena će zavisiti od kretanja na berzi, kaže on i dodaje da je “neka projekcija da bi jedna ili deset akcija, zavisi kako to bude išlo, po čoveku bila oko pedesetak evra”. On je podsetio da su do sada građani iz Privatizacionog registra dobili novac za već prodate pakete, ali da se izmena sastoji u tome da novac građani neće više da dobijaju na račun, već će samo dobiti akcije.

"Akcionarski fond je zamišljen kao akcionarsko društvo koje će kao svoju imovinu imati portfelj akcija firmi koje su već privatizovane kao što su DIV iz Vranja, DIN iz Niša, Frikom, putarska preduzeća, a u toj aktivi biće i akcije koje su prenete iz Akcijskog fonda kao što su akcije Tigra iz Pirota, Simpa iz Vranja ili Progresa", rekao je on.

Podela besplatnih akcija javnih preduzeća počela je 6. januara kada su građani dobili besplatne akcije privatizovane Naftne industrije Srbije (NIS). NIS je dužan da postane otvoreno akcionarsko društvo i izađe na Beogradsku berzu do 30. juna 2010, posle čega će građani moći da trguju akcijama NIS-a na berzi, piše u saopštenju Ministarstva ekonomije Srbije.

Akcijama neće moći sa se trguje?

Urednik ekonomist magazina Milan Ćulibrk za B92 kaže da je ovaj potez vlade bio očekivan. On dodaje da se ni sa tim akcijama koje se budu podelile tokom ove i sledeće godine neće moći da se trguje sve dok se ne ispune uslovi da se sa njima izađe na berzu. Isto tako i vrednost tih akcija se ne može utvrditi sve do momenta dok se ne završi privatizacija tih javnih preduzeća.
S druge strane, broker Nenad Gujaničić kaže da će i u ovom slučaju podele besplatnih akcija iz Akcijskog fonda, svi građani dobiti akcije pre nego što se pronađe strateški partner i da će kasnije kao u slučaju NIS-a njima moći da se trguje na berzi.

"Podela besplatnih akcija bez mogućnosti da se njima trguje bio bi loš potez, i zato očekujem da se ovim akcijama trguje kada budu formirana otvorena akcionarska društva". rekao je Gujaničić u Jutarnjem dnevniku Radija B92.

Prema njegovim rečima teško je reći kolika će biti njihiva vrednost jer to zavisi od više faktora jer će na primer vrednost akcija Telekoma mnogo više vredeti pre nego što ta kompanija nađe strateškog partnera, kao što bi akcija NIS-a vredela više da ta komapnija nema većinskog partnera. Takođe, vrednost ovih akcija zavisiće i od transparentnosti poslovanja, korporativne kulture, načina na koji kompanija posluje.

Na pitanje u čemu se ovakav način podele besplatnih akcija razlikuje od prethodnog Gujaničić je rekao da je ovo rešenje drugačije zato što će se najpre omogućiti trgovanje na berzi, a zatim će se ići ka traženju strateškog partnera. "Ukoliko bude suprotno može biti štetno po male akcionare", zaključio je Gujaničić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: