Na Voždovcu 4.000 jeftinih stanova

Gradnja prvih jeftinih stanova počinje u maju. Lokacije su obezbeđene u svim većim gradovima, a samo na Voždovcu gradiće se četiri hiljade stanova.

Srbija

Izvor: Blic, RTS

Četvrtak, 04.02.2010.

12:50

Default images

Jeftini stanovi gradiće se Beogradu,Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Lokacije su obezbeđene, a investitori već dobijaju građevinske dozvole, prenosi RTS. Investitori traže od države da sa bankama precizira uslove kreditiranja izgradnje, da im se dugovi reprogramiraju na dve godine, kao i da se neka građevinska preduzeća ne favorizuju.

Na Voždovcu će se graditi najveće naselje u prestonici. Na prostoru bivše kasarne predviđena je gradnja oko 4.000 stanova, a cena kvadrata trebalo bi da bude 1.300 evra. Resorno ministarstvo uradiće plansku dokumentaciju i izdati građevinsku dozvolu, a Grad će obezbediti infrastrukturu, a Građevinska direkcija Srbije biće nosilac projekta.

"Građevinska direkcija će biti i korisnik sredstava za projektno finansiranje. Ona će i prodavati te stanove ali će ona podugovarati izvođenje svih tih zgrada sa operativom Srbije", kaže ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Investitori, međutim, traže od države da ubedi banke da im se postojeći krediti odlože na dve godine. Poziv za gradnju jeftinih stanova upućen je svim građevinskim firmama koje imaju spremne lokacije, a lokalne vlasti pozivaju se da snize cenu naknada za uređenje građevinskog zemljišta.

Nedavno usvojena Uredba o prenosu prava korišćenja u svojinu nad gradskim građevinskim zemljištem trebalo bi da ubrza gradnju stanova, a nagomilane zalihe građevinskog materijala biće iskorišćene u izgradnji jeftinih stanova.

"Da bi se pokrenuo ovaj građevinski ciklus, investitori moraju da počnu da kupuju zemljište a banke da ubrzaju odobravanje subvencionisanih kredita", rekao je Goran Rodić iz Privredne komore Srbije. Maksimalna cena kvadrata jeftinih stanova ne može da bude veća od 1.600 evra. Zavisiće od lokacije i njene infrastrukture.

Nadležni kažu da je veliko interesovanje građana za najavljenu gradnju jeftinih stanova. Procenjuje se da u Srbiji ima oko 500 hiljada podstanara, od kojih jedna petina živi u Beogradu. Agenti za nekretnine smatraju da će gradnja jeftinih stanova razbiti monopol, zbog kojeg cene ne padaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: