Vlada već prekršila sporazum sa MMF

Srbija je već prekršila sporazum sa MMF jer je za plate zaposlenih u administraciji izdvojila 12 milijardi dinara (120 miliona evra) više nego što je dogovoreno

Srbija

Izvor: Blic

Četvrtak, 04.02.2010.

00:43

Default images

Bogdan Lisovolik, stalni predstavnik MMF u Beogradu, kaže da postoji zabrinutost da Srbija neće ispuniti ni drugi deo sporazuma koji predviđa otpuštanje više od osam hiljada činovnika u javnoj administraciji.

Vlada Srbije još nije počela sa otpuštanjem viška zaposlenih u republičkoj administraciji, već je prolongirala dogovoreni rok za još mesec dana. Tako je ministarstvima i drugim republičkim organima ostalo još 26 dana da uruče rešenja o otkazu ili da viškove eventualno prebace na drugo radno mesto.

O ovakvom ponašanju vlasti u Beogradu obavešteni su i u Međunarodnom monetarnom fondu, čija bi misija u Beograd trebalo da stigne 8. ili 9. februara.

„Zabrinuti smo zbog izveštaja da je racionalizacije javne administracije ne samo odložena već da možda postoji i rizik da ti koraci budu tek delimično sprovedeni ili čak da ostanu samo na papiru. Ako se ovo dogodi, a nadamo se da neće, to bi moglo da potkopa kredibilitet Vladine strategije prilagođavanja koja je zasnovana na smanjivanju izdataka“, upozorava Lisovolik i dodaje da će se predstojeća misija pažljivo pozabaviti ovim pitanjem. Sumnja MMF da Srbija neće biti u stanju da ispoštuje ovaj sporazum dodatno je podgrejana izdvajanjem 12 milijardi dinara više nego što je dogovoreno za plate činovnika u Vladinoj administraciji. U pregovorima sa ovom institucijom srpske vlasti su se obavezale da će u ovu svrhu izdvojiti ukupno 301 milijardu dinara, dok je budžetom za 2010. godinu za zaposlene u Vladi predviđeno 313 milijardi.

„Ova veća suma za plate u principu moraće da se finansira smanjivanjem izdataka za javne investicije“m tvrdi Bogdan Lisovolik.

U Ministarstvu finansija kažu da nema razloga za brigu jer Vlada radi na sprovođenju svega što je dogovoreno sa MMF. Kako nam je rečeno, proces racionalizacije u državnoj administraciji se sprovodi i na centralnom i na lokalnom nivou.

„Podatak da je za plate zaposlenih koje se finansiraju iz budžeta za ovu godinu izdvojeno 12 milijardi dinara više nego u 2009. jeste tačan, ali se ta sredstva odnose na nove nadležnosti koje je administracija preuzela, a koje su uglavnom vezane za evropske integracije Srbije. Sa tom činjenicom upoznata je i misija MMF-a. Međutim, suštinsko pitanje za razgovore sa predstavnicima ove institucije nije toliko način trošenja sredstava unutar dogovorenog budžeta za ovu godinu koliko ukupan deficit budžeta“, kažu u Ministarstvu.

U Vladi objašnjavaju da su sva ministarstva napravila plan sistematizacije, ali da svoje mišljenje o njemu moraju da daju u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Službi za upravljanje kadrovima i Ministarstvu finansija. „Kad sistematizacija prođe ove tri institucije, za šta je potrebno oko sedam do deset dana, plan ide na Vladu, a posle toga počinje njegova realizacija“, objašnjavaju u Vladi Srbije.

Zakonom o maksimalnom broju zaposlenih u republičkim institucijama predviđeno je otpuštanje 2.784 čoveka, a samo je Ministarstvo ekonomije počelo sa uručivanjem rešenja o otkazu.

Bajec: Sporazum sa MMF-omnije prekršen

Ekonomski savetnik premijera Jurij Bajec kaže da Vlada Srbije nije prekršila sporazum sa MMF-om, jer je zakon o smanjenju broja zaposlenih u administraciji donet u predvidjenom roku, što je za Fond i najvažnije. Ako dođe do prekoračenja roka za smanjenje broja zaposlenih, to može samo da državu više košta sa stanovišta otpremnina, ali to ne bi toliko zabrinulo MMF, jer će videti da je zakon u vezi sa tim donesen, a to je njima najvažnije, rekao je Bajec.

On je precizirao da su razgovori sa MMF-om tekli u dva pravca - o celovitoj reformi javnog sektora, odnosno pitanja koja se tiču i penzija i zdravstva, obrazovanja i socijalne politike, kao i o smanjenju administrativnog aparata u najkraćem roku.

Prema rečima Bajeca, donošenjem zakona, vlada je pokazala spremnost da uštedi na onim resursima i izdacima koji nisu "najneophodniji".
"U tom smislu ova odluka o smanjenju broja zaposlenih na republičkom i lokalnom nivou je ono što se sada moglo najviše uraditi i ona će se realizovati", istakao je on.

Bajec je objasnio i da plate administraciji nisu povećane, već su izdvajanja povećana, jer se u nekim oblastima povećala potreba za poslovima koji su u funkciji evropskih procesa. Savetnik premijera napomenuo je da je u MUP-u moralo da dođe do određenog povećanja vezano za način očuvanja granica, zatim do povećanja vezanih za aktivnosti u oblasti poreske politike.

On je ocenio da MMF ne bi trebalo da ima zamerke po tom pitanju ističući da će njih najviše zanimati nacrt zakona o promeni Zakona o penzionom osiguranju. "Zanimaće ih da li smo tu ponudili rešenja koja na neki način u jednom kraćem, a posle i u dužem roku omogućavaju da se izdvajanja iz budžeta za popunjavanje penzionog fonda po malo smanjuju", objasnio je Bajec.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

20 h

Podeli: